BiH
220

Studenti PMF-a protestovali, dekan odobrio socijalni rok

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu uspjeli su dobiti socijalni rok za ispit koji ime je uvjet za upis u narednu studentsku godinu. Nakon dugog čekanja, dekan fakulteta prof. dr. Rifat Škrijelj dao je obećanje studentima da će socijalni rok biti u utorak, 8. oktobra.

Blizu 50 studenata okupilo se ispred PMF-a tražeći socijalni rok, koji je odobren na svim drugim fakultetima Univerziteta u Sarajevu. U pitanju su studenti svih godina bachelor i master studija. Da situacija bude gora, danas im je bio posljednji dan upisnog roka. Kako kažu, nisu birali posljednji dan, već su čekali odluku sa jučerašnje sjednice.

"Studenti su pisali molbe Naučno-nastavnom vijeću i molili da im odobre dodatni rok. Riječ je o onim studentima kojima fali jedan ispit da očiste godinu, diplomiraju ili magistriraju. Vijeće je to odobrilo i poslalo na Senat, ali ga on nije odobrio. Tada su se studenti ponovo samoinicijativno okupili kako bi sa dekanom pronašli rješenje za ovaj problem. Kolege s drugih fakulteta su nam rekli da je njima odobren rok. Prešutno je odobravano i na drugim fakultetima, samo smo mi trebali da ne izađemo ususret studentima", rekao je za Klix.ba Adnan Imamović, predstavnik studenata PMF-a.

No, zahvaljujući dobroj volji dekana Škrijelja, studenti su dobili dodatni rok, te će im upisni rok biti produžen. Imamović je dodao da sve informacije o terminu održavanja ispita studenti mogu naći na internoj grupi na Facebooku i stranici fakulteta.