Institucije zakazale
0

Studenti medicine u Sarajevu još nisu vakcinisani, uprkos molbama da im se to omogući

B. R.
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Zbog izostanka vakcinacije protiv koronavirusa nezadovoljni su studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Poručili su da je poražavajuće da se mora ići u Srbiju na vakcinaciju.

Kako su saopćili iz Udruženja studenata Medicinskog fakulteta (USMF), u proteklom periodu su aktivno radili na pronalaženju mogućnosti za vakcinaciju studenata, koji to žele, ovog fakulteta s ciljem povratka na regularnu nastavu nakon godinu i po online nastave.

"Zajedno sa upravom Fakulteta smo se obraćali Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se vakcinišu studenti volonteri te da se studenti ovog fakulteta svrstaju u prioritenu skupinu za vakcinaciju protiv koronavirusa. Dopis je upućen i Ministarstvu zdravstva FBiH. Dopise smo pisali ispred USMF-a samostalno, zatim u sklopu Komisije za zdravstvo Studentskog parlamenta UNSA (SPUS), ispred Udruženja studenata medicine u Bosne i Hercegovine (BoHeMSA), kao i sa upravom fakulteta", ukazali su.

Međutim, tvrde da su izostali konkretni rezultati, ali da to nije slučaj sa studentima medicine u Zenici, Mostaru i Banjoj Luci.

"Neki od sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija, koje smo tražili, su i održani, ali ništa od navedenog nije dalo nikakve rezultate. Studenti medicine u Zenici i Mostaru, kao i Banjoj Luci, su vakcinisani te će moći neometano prisustvovati praktičnoj nastavi u narednoj akademskoj godini dok studenti u Sarajevu i Tuzli još uvijek čekaju", napomenuli su.

Poručili su da su razočarani odnosom nadležnih, te da je poražavajuće što su oni, kao i većina građana primorani da se vakcinišu u Srbiji.

"Razočarani smo nemogućnosti nadležnih institucija da vakcinišu 400 studenata tzv. kliničkih godina studija kako bi se studenti neometano mogli vratiti regularnoj nastavi i biti dio zdravstvenog sistema. Poražavajuće je da studenti u vlastitoj organizaciji moraju ići u susjednu Srbiju kako bi primili vakcinu te da bi na taj način sačuvali svoje, ali i zdravlje svih nas", naglasili su u USMF-u.

Nadaju se da će Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva FBiH poduzeti sve potrebne korake kako bi se ovaj problem riješio što prije kako bi se sačuvalo zdravlje studenata, ali i stvorili uslovi za održavanje nastave u zdravstvenim ustanovama. U suprotnom studenti će biti primorani, kako su naveli, organizovati put u Srbiju na vakcinaciju kao što su neki od fakulteta UNSA već uradili.