{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti iz Sandžaka strani državljani u Sarajevu, u Foči nisu?!

F
11.6.2014. u 13:56
5
53
Studenti iz Sandžaka strani državljani u Sarajevu, u Foči nisu?!
5
Studenti iz Sandžaka strani državljani u Sarajevu, u Foči nisu?!
Javna ustanova Studentski centar Sarajevo i Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka pokrenuli su zajedničku inicijativu za subvencioniranje smještaja studenta iz Srbije i Crne Gore (Sandžaka) u sarajevskim studentskim domovima Nedžarići i Bjelave.
Ova inicijativa, kako su rekli na današnjoj pres-konferenciji direktor JU Studentski centar Emir Kadrić i predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka Ekrem Lekić, bit će upućena nadležnim ministarstvima na federalnom i kantonalnom nivou.

Obrazlažući potrebu subvencioniranja smještaja u studentskim domovima, i Kadrić i Lekić su naglasili da studenti iz BiH koji studiraju u Beogradu i Zagrebu imaju ista prava i beneficije u smislu besplatnog studija i subvencija u studentskim domovima kao i studenti iz Srbije, odnosno Hrvatske.

Apsurdnost situacije u kojoj se nalaze studenti iz Sandžaka, a koji studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Lekić je ilustrirao i podatkom da ti isti studenti na fakultetima u RS-u, npr. u Foči, imaju sve beneficije kao i studenti iz tog entiteta, odnosno iz BiH.

"Zbog potrebe da se finansijski olakša studiranje putem subvencioniranog plaćanja smještaja u studentskim domovima, Javna ustanova Studentski centar sa svoje strane će se angažirati da se ova inicijativa realizira", rekao je direktor Kadrić.

Pojasnio je da ovo društveno odgovorno pitanje tretira kao dio obrazovanja mladih ljudi koji su u Sarajevu i BiH najprije naši sugrađani i građani iste regije, i kojima treba omogućiti iste ili slične uvjete studiranja.

"Ako evropske i druge države svijeta daju stipendije i putem različitih drugih projekata pomažu obrazovanje mladih s prostora jugoistočne Evrope, zašto to mi u Sarajevu i Federaciji ne činimo", rekao je Kadrić, dodajući da je za rješenje ovog pitanja potrebno na godišnjem nivou izdvojiti 200.000 KM.

Pojasnio je da se radi o stotinjak studenata čiji smještaj u studentskim domovima treba mjesečno sufinansirati u iznosu od po 190 KM, što za deset mjeseci iznosi oko 200.000 KM. Podsjetio je da je do prije osam godina resorno federalno ministarstvo subvencioniralo smještaj u studentskim domovima studenata iz Sandžaka.

Predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka Ekrem Lekić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da očekuje da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke imati razumijevanja i finansijski pomoći realizaciju ove inicijative.

Objasnio je da su se Udruženju na čijem je čelu u posljednje vrijeme obratili studenti iz Sandžaka koji se obrazuju na fakultetima u Sarajevu s molbom da im se pomogne da se ne tretiraju kao drugi strani državljani.

"Nekima, nakon što nisu izvršili blagovremeno prijavljivanje boravka u BiH, što su brucoši učinili zbog neinformiranosti, a neki stariji studenti zbog nemara ali i višedecenijskog življenja u jednoj država što je preko roditelja, djedova i nana te familije ukorijenjeno u shvaćanju tih mladih ljudi, zaprijetila je novčana i kazna protjerivanja iz BiH uz zabranu ponovnog ulaska u BiH na određeno vrijeme u skladu za zakonskim odredbama o boravku stranaca", rekao je Lekić i dodao kako su u Službi za strance Ministarstva sigurnosti BiH obavljeni razgovori u cilju prevazilaženja ovog problema.

Kadrić i Lekić su također u kontekstu problema boravka i tretmana studenata iz Sandžaka, postavili i pitanje zašto fakulteti na koje se studenti upisuju ne traže prijavu prebivališta te su predložili da nakon upisa fakulteti izvrše prijavljivanje tih studenata nadležnim službama, na način kako to čine Studentski centar, hoteli ili stanodavci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: