BiH
19

Kadrić: Studentski centar u Sarajevu u nikad težoj situaciji, moguće posljedice

FENA
Direktor Studentskog centra u Sarajevu Emir Kadrić kazao je danas da je ta ustanova u najtežoj finansijskoj situaciji dosad te upozorio da bi to, ukoliko ne bude što prije prevaziđena, moglo onemogućiti rad te ustanove a time i izazvati posljedice.

Izmirivanje obaveza potpisnika Ugovora o subvencioniranju na ime smještaja i ishrane studenata za prethodni period glavni je problem s kojim sarajevski Studentski centar završava i ovu akademsku godinu, a direktor Kadrić ističe da je time uvjetovano i izmirivanje njihovih obaveza prema dobavljačima i pripremanje objekata za prijem studenata u novoj akademskoj godini.

"Više od dva mjeseca niko nam, po osnovu subvencije za ishranu i smještaj studenata, nije ništa uplatio. Ukupno potraživanje Studentskog centra, od svih sudionika u subvencioniranju, iznosi oko dva miliona KM. Istovremeno je Studentski centar dužan dobavljačima za hranu, energente i razne usluge, a dužni smo i plaće našim uposlenicima koje nismo isplatili od marta", kazao je za Agenciju FENA Kadrić.

Tu situaciju dodatno otežava, ističe Kadrić, najava za isključenje vode i struje zbog neplaćanja.

"Plašim se da po istom osnovu može doći do prestanka isporuke hljeba, mesa i drugih proizvoda jer ni to ne plaćamo redovno, a za to nismo mi krivi. Ukoliko ova situacija ne bude riješena, postoji realna opasnost da u toku ove sedmice dođe do posljedica, a to znači da Studenski centar može obustaviti proizvodnju hrane i studentima saopćiti da smo onemogućeni za daljnje poslovanje", istaknuo je.

O posljedicama koje bi to moglo izazvati ne smije, kaže Kadrić, niti razmišljati te je iskoristio priliku da pozove "premijere svih kantona i FBiH zajedno s resornim ministarstvima da učinimo sve da ne dođe do kolapsa u Studentskom centru“.

"To može izazvati nesagledive posljedice, ko može pretpostaviti šta se može desiti ako dvije hiljade studenata ne bude imalo obrok? Najozbiljnije upozoravam, a narednih danas imat ćemo još dogovora, da je sredina ove sedmice krajnje vrijeme kad bismo morali naplatiti veći dio potraživanja da bismo i mi izvršili svoje obaveze prema dobavljačima i ovu školsku godinu priveli kraju", kazao je.

Kadrić naglašava da izmirena potraživanja istovremeno pružaju mogućnost Studentskom centru da počne s pripremama za narednu akademsku godinu.

"To znači da moramo okrečiti, očistiti, otkloniti određene kvarove u objektima koje koriste studenti. Pitam se kako ćemo, ako budemo dužni, uopće krenuti s bilo kakvim aktivnostima. Na sceni je opći nemar onih koji bi se morali uozbiljiti i među prioritete staviti obaveze prema Studentskom centru da mi ne bismo kolektivno morali kažnjavati korisnike naših usluga", ističe.

Kadrić kaže da je Studentski centar dužnike više puta u posljednja tri mjeseca obavještavao o njihovim obavezama prema toj ustanovi. Posljednje obavještenje su im, u vidu upozorenja prije podizanja tužbe, uputili prije sedam dana. Međutim, ni to, kako kaže, nije urodilo plodom.

"Mi smo se obratili svima koji nam duguju upozoravajući da je ovo neodrživo stanje i da tražimo da promptno izmire obaveze da bismo i mi mogli izmiriti svoje obaveze, kao i objekte pripremiti za narednu akademsku godinu", kaže on.

Posebno se, kaže, obraćaju njihovom osnivaču - Vladi KS-a i traže da se oni pozabave njima "jer mi imamo status ustanove“.

Najmanje što mogu učiniti jest da, uime nas, organiziraju pozitivan ambijent u kojem ćemo moći poslovati. Da, na neki način, oni zajedno s nama od učesnika u subvencioniranju traže redovnu naplatu dugovanja jer mi smo u tom nemoćni. Oni bi trebalo da reguliraju i pitanje našeg statusa u okviru integriranog univerziteta. Studentski centar rješenje vidi u tome da budemo članica Univerziteta, a ne pridruženi. Status studenskih centara u FBiH, pa tako i ovoga koji je najveći u BiH, može regulirati i zakon o studentskom standardu - kazao je.

Precizira da je, s tim u vezi, za srijedu u sjedištu Federalnog resornog ministarstva najavljen sastanak na kojem će biti riječi o prijedlogu zakona o studentskom standardu.

Po riječima Emira Kadrića, koji je i predsjedavajući Zajednice studentskih centara u FBiH kaže da je slična situacija i u ostalim studentskim centrima u FBiH.

Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić izrazio je zadovoljstvo odzivom na konkurs za prijem studenata Univerziteta u Sarajevu za smještaj i ishranu u studentske domove u akademskoj 2014./2015. godini.

"U prvih pet dana prijavilo se više od stotinu osoba što nije bio slučaj nikad otkad sam na ovoj funkciji. Obično su čekali drugu polovinu roka za prijavljivanje", kazao je i precizirao da će konkurs biti zatvoren 20. jula.

Konkursom je u dva doma planiran prijem 1.800 studenata Univerziteta u Sarajevu.