Konferencija studentskih unija
76

Studenti iz regije udružuju se da bi lakše riješili svoje probleme

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Asocijacija studenata SPONA Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu danas je bila domaćin "Regionalne konferencije studentskih unija fakulteta političkih nauka" iz bivše Jugoslavije.

Asocijacija studenata SPONA pokrenula je inicijativu za formiranjem regionalne konferencije, kako bi se uvezale studentske asocijacije i utvrdila zajednička platforma studentskih prava s ciljem postizanja zajedničkog studentskog standarda u regiji.

"Ovdje su predstavnici šest zemalja bivše Jugoslavije, koji će se prije svega boriti za bolje uvjete svog obrazovanja. Ovo je prva konferencija i prvi stub za osnivanje regionalne konferencije zemalja iz regije. Razgovaramo o problemima prijemnih ispita, kontakata s dekanatom, plaćanju školarina, velikog broja studenata koji završavaju fakultete i onda ostaju na biroima za zapošljavanje", izjavio je Damjan Jugović, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Asocijacije SPONA.

Studentski standard na niskom je nivou u cijeloj regiji. Fakulteti su pozicionirani vrlo nisko na svjetskoj rang listi, a angažman studenata u rješavanju ovih problema loše je organizovan.

"Saznali smo na ovoj konferenciji da je položaj studenata sve lošiji kako se ide prema istoku u regiji. U najboljem položaju su studenti iz Slovenije, a u najgorem naše kolege iz Makedonije. Položaj studenata iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine je negdje u sredini", rekao je Samir Arnautović, student mirovnih studija na FPN u Sarajevu.

Tjaša Božić, studentica iz Slovenije, kazala je da su najbolje organizirani studenti u regiji jer su se za to sami izborili. Nada se da će se i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije studenti bolje organizirati i to kroz državne zakone, kako su se izborili studenti u Sloveniji.