|

Studenti iz Mostara napravili prvu bh. formulu, ali nemaju podršku za odlazak na takmičenje

Studenti iz Mostara napravili prvu bh. formulu, ali nemaju podršku za odlazak na takmičenje
45
Piše: Dž. Č.
27.5.2017. u 18:36
22
komentara
45

dijeljenja
Studenti iz Mostara napravili prvu bh. formulu, ali nemaju podršku za odlazak na takmičenje Prva bh. formula (Foto: FSRacing Team Mostar)
Studenti Fakulteta strojarstva i računarstva (FSR) Sveučilišta u Mostaru koji su napravili prvu bh. formulu u okviru projekta "Formula Student" za zajveće evropsko takmičenje u oblasti motornih sportova i studentskih inovacija, ove godine neće moći otići na takmičenje jer nemaju dovoljno novca niti podršku sponzora.
Praksa ovog takmičenja jeste da se jedne godine napravi bolid koji će studenti na svakom narednom takmičenju unaprijediti dinamički ili nekim drugim dijelovima. Mladi Mostarci, članovi FSRacing Teama, unaprijedili su prvi bolid imena Ammodytes (lat. poskok) s kojim su se predstavili na takmičenju u Češkoj prije dvije godine, počeli su praviti i drugi bolid, ali ove godine nisu u mogućnosti otići na takmičenje.

"Nismo imali veliku pažnju javnosti i sponzora. Inače, ovaj cijeli projekt se temelji na sponzorstvima. Sami idemo od firme do firme i tražimo da nam pomognu na bilo koji način, da li finansijski, izradom ili donacijom nekih materijala i dijelova. Dosad su nam najviše pomogli firma NSoft iz Mostara te fakultet koji nam je ustupio prostor za izradu formule i intelektualnu pomoć", kazao nam je Filip Sabljić, član FSRacing Teama.

Formula Ammodytes (Foto: FCRacing Team Mostar) Formula Ammodytes (Foto: FCRacing Team Mostar)


Za izradu prve bh. formule studentima je bilo potrebno 35.000 KM. Na takmičenju u Češkoj, u konkurenciji od 40 timova, mostarski studenti su zauzeli 20. mjesto.

"Jako smo zadovoljni postignutim rezultatom. Naš najveći cilj je bio da prođemo zahtjevni tehnički pregled kako bismo uopće mogli učestvovati na jednoj od utrka. Formula je uspješno prošla prve vožnje, a i dalje je u voznom stanju. Testirana je na brzini od 140 kilometara na sat jer staze nisu toliko velike da bi formule mogle postići svoju maksimalnu brzinu. U suštini, najvažnije je ubrzanje i skretljivost formule koje smo postigli", pojasnio nam je Sabljić.

Bh. formula na takmičenju u Češkoj (Foto: FCRacing Team Mostar) Bh. formula na takmičenju u Češkoj (Foto: FCRacing Team Mostar)


Formula Ammodytes će biti izložena na Fakultetu strojarstva i računarstva u Mostaru, a studenti ističu kako će redovno vršiti tehničke preglede na njoj. Kada je u pitanju drugi bolid, FSRacing Team je u fazi izrade šasije.

Izrada trkaćeg bolida FSRacing Teama bila je ideja studenata Dejana Jurišića i Marka Jurića, koji su na ovaj način željeli u u pozitivnom svjetlu predstaviti svoj fakultet, Sveučilište u Mostaru, grad Mostar te našu zemlju.

Učesnici takmičenja u Češkoj (Foto: FCRacing Team Mostar) Učesnici takmičenja u Češkoj (Foto: FCRacing Team Mostar)


Kako saznajemo, studenti iz Mostara posjetili su nedavno kolege sa Mašinskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva koji imaju ambicije da se priključe projektu "Formula Student" u kojem su iz Hrvatske uključena tri tima, a iz Srbije dva.

Mostarski studenti nadaju se kako će iduće godine biti u mogućnosti predstaviti se s novim bolidom na evropskom takmičenju projekta "Formula Student".
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...