BiH
2

Studenti i profesori izašli na ulice Tuzle: Stop nasilju među učenicima

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Brutalno premlaćivanje učenice Mješovite srednje škole i ranjavanje nožem učenika Turističko-ugostiteljske škole u Tuzli bili su povod mirnih protesta studenata i profesora Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te drugih građana ispred Vlade Tuzlanskog kantona.

Posljednji događaj u Mješovitoj srednjoj školi je snimljen mobitelom i prezentovan javnosti, a okupljeni studenti i profesori pitaju se koliko je takvih i sličnih slučajeva sakriveno od očiju javnosti.

"Izražavamo svoje nezadovoljstvo zbog nepostojanja sistemskog djelovanja i prevencije takvih poremećaja u ponašanju ljudi. Na našem fakultetu postoji smjer za socijalne pedagoge i sigurno je da u budućnosti moramo angažovati školovane kadrove u proces rješavanja ovakvih problematičnih oblika ponašanja", rečeno je na mirnim protestima ispred Vlade TK.

Profesori s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta smatraju da stručne osobe na vrijeme mogu procijeniti problematične učenike. Zbog toga misle da u školama moraju biti angažovani socijalni pedagozi, da treba osnovati ministarstvo za mlade u TK, donijeti strategiju za mlade TK te da članovi tima za donošenje strategije za mlade trebaju biti iz opće populacije, a ne iz političkih partija.

"Priča o međuvršnjačkom nasilju je poznata, ali je u posljednje vrijeme uzela previše maha. Moramo utjecati na one koji donose zakone kako bi u zakonskom i propisnom smislu definisali ovakve pojave i sankcije. Sigurno da bi bilo pomaka nabolje", kaže Mirza Efendić iz Udruženja Margina.

Protesti su održani u pet do 12, a okupljeni očekuju od Vlade TK da preduzme neophodne mjere kako bi se u budućnosti izbjegla brutalna premlaćivanja, fizički i napadi hladnim oružjem u školama.