Brojne nagrade
873

Studenti Građevinskog fakulteta postigli historijski uspjeh na ovogodišnjoj Građevinijadi

Klix.ba
Studenti Građevinskog fakulteta u Sarajevu osvojili su prvo mjesto na 45. Građevinijadi, prvi put u historiji održavanja ove manifestacije. Naime, ovaj uspjeh je značajan iz razloga što je ovo prvi put da jedan fakultet sa Univerziteta u Sarajevu, ali i iz BiH općenito osvoji prvo mjesto na manifestacijama sličnog karaktera koje su popularno nazvane "jadama" i koje okupljaju studente istih ili srodnih zvanja.

Građevinijada je manifestacija koja jednom godišnje okuplja studente Građevinskih fakulteta iz zemalja bivše Jugoslavije: Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Makedonija, a povremeno učestvuju i fakulteti iz drugih zemalja kao što su Rumunija, Bugarska i Njemačka.

Na samoj manifestaciji svake godine učestvuje 1.000 do 1.500 studenata. Ovogodišnji organizator Građevinijade bila je Asocijacija studenata Građevinskog fakulteta u Beogradu, a ista je održana na Crnom moru u Sunčevom Bregu u Bugarskoj. Ova manifestacija baštini višedecenijku tradiciju, a ove godine je po redu bila 45. Građevinijada.

Prošlogodišnji organizator ove manifestacije koja je održana u Budvi bila je upravo Asocijacija studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu(SAGF), gdje su studenti ovog fakulteta pored svog talenta u znanju i sportu, pokazali i odlične organizacijske sposobnosti.

Na ovogodišnjoj Građevinijadi 2018 Građevinski fakultet u Sarajevo osvojio je čak 16 medalja (od ukupno 21) čime je postavio rekord na ovom takmičenju. 9 je bilo prvih mjesta, 4 druga i 3 treća mjesta. U kvizu znanja su osvojili medalje iz svih 11 predmeta od čega je čak 8 bilo zlatnih. U sportskom dijelu takmičenja osvojili su 5 medalja (od ukupno 10), od čeka je jedno 1. mjesto, 2. druga mjesta te dva 3. mjesta.

"Uz ozbiljan rad naših studenata i kvalitetan nastavni kadar pokazali smo da se u Sarajevu kvalitetno izučava građevinarstvo i geodezija, te da su naši sportisti konkurentni sa najboljim sportistima iz regiona. Naši studenti su na putu do ovog rezultata imali iza leđa podršku Asocijacije studenata Građevinskog fakulteta (SAGF), koja u posljednje 3 godine ozbiljnije pristupa ovoj manifestaciji te se trudi da obezbIjedi sale i terene kako bi se naši sportisti mogli kvalitetno pripremati za ovo takmičenje, sportsku opremu te odabere najkvalitetnije sportiste. Važno je napomenuti da studenti Građevinskog fakultet u Sarajevu ne bi učestvovali na ovom događaju, da nema vrijednih sponzora i donatora. Dakle, sve ovo ne bi bilo moguće bez finansijske podrške u prvom redu uprave našeg fakulteta na čelu s dekanom Mustafom Hrasnicom, a zatim sponzora koji su prepoznali značaj ove manifestacije i podržali nas. Generalni sponzor ovo godine nam je Kanton Sarajevo, ali isto tako bez brojnih drugih sponzora i donatora ne bismo uspjeli da ostvarimo zacrtani cilj", navedeno je u saopćenju studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu.