Zbog diplomatske akademije
0

Studenti FPN-a pozivaju na protest ispred banjalučkog rektorata

FENA
Uoči sutrašnjeg početka rada Diplomatske akademije Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci najavljeni su protesti studenata koji ukazuju da ta akademija nije organizirana za studente ovog fakulteta, već za zaposlene u javnom sektoru.

Diplomirani politikolog Neven Đenadija i student treće godine političkih nauka Vladimir Zec pozvali su zato svoje kolege na mirni protest ispred Rektorata u petak u 13 sati, sat vremena prije zvaničnog otvorenja Diplomatske akademije i obraćanja predsjednika RS-a Milorada Dodika.

"Akademija se organizira za zaposlene u javnom sektoru koji trebaju da završe ovaj kurs i da se tretiraju u službi kao profesionalci iz međunarodnih odnosa i da obavljaju razne diplomatske aktivnosti i učestvuju u diplomatskim misijama, a iste teme studenti obrađuju na Master studiju iz međunarodnih odnosa. Fakultet političkih nauka treba da bude nosilac Univrziteta i nada Republike Srpske za neka bolja vremena, a ne povremeni kurs za doškolovavanje", navode Đenadija i Zec.

Ukazuju i da diplomirani politikolozi nemaju posla, kao i da obećanje da će im u tome pomoći nije izvršio ni predsjednik RS Milorad Dodik.

"Mislimo da je potrebno ukazati predsjedniku na njegova obećanja povodom osnivanja ovog fakulteta, a ovo je odlična prilika. Pisali smo mu, ali odgovor nismo dobili. Niko od studenata nije pozvan ni kao gost jer se na otvorenje dolazi samo sa pozivnicom. Mislim da dosta kolega djele naše mišljenje i da su nezadovoljni ne samo tim stvarima koje ih čekaju nakon završetka FPN, nego i sa cjelokupnom slikom u RS", navode organizatori, i dodaju da ovi protesti nemaju nikakve veze sa dešavanjima na banjalučkom Univerzitetu posljednjih dana.