BiH
590

Studenti Filozofskog o profesoru Jahiću: Prolaznost je nula, odlazimo na druge fakultete zbog njega

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik i Odsjeku za književnosti naroda BiH, tvrde kako već duže vrijeme imaju problem s profesorom Dževadom Jahićem te su zbog toga više puta obraćali i Dekanatu, ali ništa se nije promijenilo.

Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta Sarajevo uputila je medijima danas dopis u kojem se navodi kako su se po treći put obratili rukovodstvu Fakulteta u nastojanju da se uključi u rješavanje problema koje imaju s ovim profesorom koji im predaje predmete Historijska gramatika I i Historijska gramatika II.

Kako su naveli, dopis u kojem je detaljno objašnjeno kakve probleme imaju s Jahićem, upućen je dekanu prof. dr. Salihu Foči, prodekanesi za naučna i nastavna pitanja prof. dr. Lidiji Pehar i sekretaru Fakulteta Azri Kreso.

Klix.ba je također kontaktirao Dekanat Filozofskog fakulteta kako bismo dobili objašnjenje i od rukovodstva ove obrazovne ustanove, ali nam je rečeno da je dekan trenutno van države i da će slučaj moći komentirati u ponedjeljak.

Studenti navode kako profesor Jahić u mnogim stvarima krši Zakon o visokom obrazovanju prema kojem, prije svega, studenti koji studiraju po bolonjskom sistemu nemaju uopće usmenih ispita, što nije slučaj i sa Jahićevim predmetima.

"Problem usmenih ispita je privremeno riješen 2012. godine kada su nadležni odlučili ukinuti usmeni, a studenti su samo putem pismene provjere polagali predmete. U svom dopisu su, također, detaljno analizirali i literaturu potrebnu za spremanje ispita što je u konačnici dalo rezultat da su jednim predmetom kod profesora Jahića opterećeni kao za sve predmete po semestru, što predstavlja ponovno kršenje Zakona. Studenti se tokom cijele godine susreću i sa konstatntim mijenjanjem odluka svojevoljno, pa zbog toga nisu imali priliku izaći na neke ispite ili su, pak, došli a onda bili vraćen", navode studenti.

Što se rezultata ispita tiče, osim problema čekanja rezultata pismenih ispita i po petnaest dana i zakazivanja usmenog ispita dan poslije, što je bio slučaj, studenti su i na rezultate usmenog ispita održanog 17.9. morali čekati, a tek dan poslije su saznali rezultate-usmenim putem, bez ikakvog javnog objavljivanja spiska rezultata, što automatski dovodi u pitanje regularnost ispita, navode studenti u dopisu medijima.

"Sve ove činjenice su dovele do situacije da je prolaznost iz predmeta Historijska gramatika I i Historijska gramatika II 0 posto u toku 2013/2014. akademske godine, osim ako uzmemo u obzir da je samo jedna osoba položila usmeni dio, što ne povećava znatno procenat prolaznosti", stoji u saopćenju.

U konačnici, studenti su u svom dopisu zatražili od nadležnih ukidanje usmenog ispita koji predstavlja ogroman problem studentima pri upisu u naredne godine studija, a svoju molbu su potkrijepili konkretnim primjerima putem kojih bi se mogli uvjeriti u nekorektan rad i odnos prema studentima.

"Nažalost, i ovo je na kraju ostalo samo na praznim molbama i dopisima nezadovoljnih studenata na čije probleme su se nadležni sa Filozofskog fakulteta oglušili i apsolutno ništa nisu učinili te na taj način studente primorali ili da se sami bore protiv nekorektnosti koja vlada na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik, ili da se ispisuju sa Fakulteta i odlaze na druge univerzitete što se nerijetko dešava upravo zbog ovoga problema", navode studenti.