{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti Filozofskog o profesoru Jahiću: Prolaznost je nula, odlazimo na druge fakultete zbog njega

19.9.2014. u 12:48
590
249
Studenti Filozofskog o profesoru Jahiću: Prolaznost je nula, odlazimo na druge fakultete zbog njega
590
Studenti Filozofskog o profesoru Jahiću: Prolaznost je nula, odlazimo na druge fakultete zbog njega
Foto: Klix.ba
Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik i Odsjeku za književnosti naroda BiH, tvrde kako već duže vrijeme imaju problem s profesorom Dževadom Jahićem te su zbog toga više puta obraćali i Dekanatu, ali ništa se nije promijenilo.
Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta Sarajevo uputila je medijima danas dopis u kojem se navodi kako su se po treći put obratili rukovodstvu Fakulteta u nastojanju da se uključi u rješavanje problema koje imaju s ovim profesorom koji im predaje predmete Historijska gramatika I i Historijska gramatika II.

Kako su naveli, dopis u kojem je detaljno objašnjeno kakve probleme imaju s Jahićem, upućen je dekanu prof. dr. Salihu Foči, prodekanesi za naučna i nastavna pitanja prof. dr. Lidiji Pehar i sekretaru Fakulteta Azri Kreso.

Klix.ba je također kontaktirao Dekanat Filozofskog fakulteta kako bismo dobili objašnjenje i od rukovodstva ove obrazovne ustanove, ali nam je rečeno da je dekan trenutno van države i da će slučaj moći komentirati u ponedjeljak.

Studenti navode kako profesor Jahić u mnogim stvarima krši Zakon o visokom obrazovanju prema kojem, prije svega, studenti koji studiraju po bolonjskom sistemu nemaju uopće usmenih ispita, što nije slučaj i sa Jahićevim predmetima.

"Problem usmenih ispita je privremeno riješen 2012. godine kada su nadležni odlučili ukinuti usmeni, a studenti su samo putem pismene provjere polagali predmete. U svom dopisu su, također, detaljno analizirali i literaturu potrebnu za spremanje ispita što je u konačnici dalo rezultat da su jednim predmetom kod profesora Jahića opterećeni kao za sve predmete po semestru, što predstavlja ponovno kršenje Zakona. Studenti se tokom cijele godine susreću i sa konstatntim mijenjanjem odluka svojevoljno, pa zbog toga nisu imali priliku izaći na neke ispite ili su, pak, došli a onda bili vraćen", navode studenti.

Što se rezultata ispita tiče, osim problema čekanja rezultata pismenih ispita i po petnaest dana i zakazivanja usmenog ispita dan poslije, što je bio slučaj, studenti su i na rezultate usmenog ispita održanog 17.9. morali čekati, a tek dan poslije su saznali rezultate-usmenim putem, bez ikakvog javnog objavljivanja spiska rezultata, što automatski dovodi u pitanje regularnost ispita, navode studenti u dopisu medijima.

"Sve ove činjenice su dovele do situacije da je prolaznost iz predmeta Historijska gramatika I i Historijska gramatika II 0 posto u toku 2013/2014. akademske godine, osim ako uzmemo u obzir da je samo jedna osoba položila usmeni dio, što ne povećava znatno procenat prolaznosti", stoji u saopćenju.

U konačnici, studenti su u svom dopisu zatražili od nadležnih ukidanje usmenog ispita koji predstavlja ogroman problem studentima pri upisu u naredne godine studija, a svoju molbu su potkrijepili konkretnim primjerima putem kojih bi se mogli uvjeriti u nekorektan rad i odnos prema studentima.

"Nažalost, i ovo je na kraju ostalo samo na praznim molbama i dopisima nezadovoljnih studenata na čije probleme su se nadležni sa Filozofskog fakulteta oglušili i apsolutno ništa nisu učinili te na taj način studente primorali ili da se sami bore protiv nekorektnosti koja vlada na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik, ili da se ispisuju sa Fakulteta i odlaze na druge univerzitete što se nerijetko dešava upravo zbog ovoga problema", navode studenti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: