|

Studenti Burch univerziteta na prigodan način obilježili kulturološke razlike u Sarajevu

Studenti Burch univerziteta na prigodan način obilježili kulturološke razlike u Sarajevu
120
Klix.ba
10.1.2017. u 14:44
18
komentara
120

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Studenti Fakulteta za edukaciju Internacionalnog Burch univerziteta na prigodan način su obilježili kulturološke razlike u Sarajevu posjetom vjerskim ustanovama.
Internacionalni Burch univerzitet pohađaju studenti iz tridesetak različitih zemalja, dolaze iz različitih kultura i svako od njih na svoj način doprinosi kulturalnoj različitosti tog univerziteta ali i grada Sarajeva.

Studirajući u ovakvom okruženju prepoznali su prednosti internacionalnog i interkulturalnog iskustva, uočili vrijednosti prihvatanja i promicanja različitosti i uvidjeli brojne pogodnosti koje donosi interkulturalno iskustvo.

Problemi kulturološke različitosti koji uzrokuju katastrofalne posljedice diljem svijeta, koje gotovo svakodnevno rezultiraju ljudskim nesrećama i gubicima, potakli su studente asocijacije SAFE-a na razmišljanje šta i kako mogu učiniti kako bi svijet bio bolji, kako bi se eliminisala diskriminacija i promovisala tolerancija, kako bi se širilo poštovanje a brisala mržnja, kako bi se razvijalo zajedništvo a odvraćalo od separatizma i, naposlijetku, kako bi se gradio mir i bolji svijet.

Svjesni činjenice da mladi ljudi, puni energije i entuzijazma, mogu biti pokretači važnih projekata, došli su do ideje da decembarsko-januarske blagdane svih većih vjerskih zajednica u Sarajevu obilježe na prigodan način. Tako su članovi SAFE-a Damir Bešlija, Alessandro Tomić, Raid Čulah, Kenan Ćatić, kao i ostatak ekipe, posjetili centralnu džamiju u Sokolović Koloniji na dan obilježavanja mevluda, rođenja poslanika Muhameda (12.12.2016.), zatim sinagogu Aškenaza za vrijeme obilježavanja Hanuke (24.12.2016.), praznik svjetla kod Jevreja, katedralu Srca Isusova za vrijeme obilježavanja katoličkog Božića (25.12.2016.),te pravoslavnu crkvu.

Pored navednog, organizovali su predavanja za studente, kojima su nastojali promovirati toleranciju i razumijevanje i predstaviti različitosti kao bosanskohercegovačko kulturalno blago, ističući njegove prednosti.

Prema riječima Fatime Kovačević, predsjednice asocijacije studenata SAFE-a, implementirane aktivnosti predstavljaju važnu ideju ali i vodilju koja može dati značajan doprinos prihvatanju i promoviranju različitosti te razvoju tolerancije, a što je svakako više nego prijeko potrebno ne samo u BiH već i na čitavom Balkanu, dok dešavanja posljednjih godina ukazuju na potrebu ovakvih projekata širom svijeta.

Damir Bešlija se posebno raduje implementiranom projektu. On je već participirao u aktivnostima Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

"U vremenu općeg nacionalizma, mržnje i straha od drugog i drukčijeg vidjeli smo za veoma korisno, kako za svakog pojedinca tako i za zajednicu, pokrenuti projekat pri kojrm bismo educirali kolege o različitostima, koje nas zaista obogaćuju. Širiti ljubav, toleranciju i poštovanje ključ je suživota koji ne samo da je moguć, već i nužan za nas koji živimo na ovim prostorima".
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...