{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stubići postavljeni u Ferhadiji nakon nekoliko sati uklonjeni zbog prilagođavanja

13.3.2018. u 16:28
361
187
Stubići postavljeni u Ferhadiji nakon nekoliko sati uklonjeni zbog prilagođavanja
361
Stubići postavljeni u Ferhadiji nakon nekoliko sati uklonjeni zbog prilagođavanja
Foto: H. M./Klix.ba
Metalni stubići/barijere koji su danas postavljeni u ulicama Ferhadija kod Gradske tržnice i Štrosmajerova na ulazu iz ulice Zelenih beretki, privremeno su uklonjeni kako bi se prilagodio njihov dizajn, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.
Kako navode, na terenu se pokazalo da dizajn metalnih stubića nije prilagođen tako frekventnoj šetnici kao što je Ferhadija, te se ukazala potreba za njihovim prilagođavanjem. Stubići su uklonjeni, a nakon što budu prilagođeni na način da ne prijete sigurnosti pješaka, već isključivo onemogućavaju prolaz vozila, bit će ponovo postavljeni."Podsjećamo, zbog sve veće frekvencije saobraćaja kroz ulicu Ferhadija, što podrazumijeva ne samo mala putnička i dostavna vozila, nego i velike kamione za dostavu Općina Stari Grad prinuđena je poduzeti mjere u cilju zaštite ove ulice od eventualne štete. Iz tog razloga, na dijelu ulice kod Gradske tržnice – gdje najčešće dolazi do prolaska vozila, bit će postavljeni metalni stubići/barijere koji će ubuduće onemogućavati prolaz. Isti stubići bit će postavljeni i na ulazu u ulicu Štrosmajerova. Svim vozilima hitne intervencije je omogućen 24-satni prolaz u Ferhadiju pored Katedrale gdje se nalaze potopni stubići.

Ovaj potez bio je neophodan jer višegodišnji zahtjevi nesavjesnim građanima da ne koriste vozila kroz Ferhadiju, čak ni za dostavu robe, nisu urodili plodom, kao ni intervencije pripadnika MUP-a KS. Općina Stari Grad na ovaj način pokušava zaštiti imovinu i uložena sredstva u rekonstrukciju ulice Ferhadija", saopćeno je.

Dio Ferhadije od Gradske tržnice do Apoteke Sarajevo rekonstruisan je 2012. i 2013. godine. Na tom dijelu su zamijenjene sve podzemne instalacije, postavljena armirano-betonska podloga debljine deset cm i ugrađene granitne ploče debljine osam cm. Projekat je koštao oko 890.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: