{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrudla sa smokvama iz Novog Bečeja rizična za potrošače

F
9.4.2014. u 15:43
4
20
Štrudla sa smokvama iz Novog Bečeja rizična za potrošače
4
Štrudla sa smokvama iz Novog Bečeja rizična za potrošače
Foto: Ilustracija
Agencija za sigurnost hrane BiH saopćila je kako je, prateći stanje u oblasti sigurnosti hrane u zemljama okruženja, uočila potencijalni rizik po zdravlje potrošača proizvoda "Štrudla sa smokvama", proizvođača "Žitoprerada DM" d.o.o. Novi Bečej, za koji je laboratorijskim analizama u Sloveniji utvrđeno da sadrži povišenu razinu ohratoksina A u odnosu na propisani limit.
S obzirom da Agencija od strane Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) niti od strane nadležnih inspekcijskih organa u BiH nije obaviještena o distribuciji predmetnog proizvoda u BiH, Agencija je 7. aprila 2014. godine uputila zahtjev za dostavljanje podataka o eventualnoj distribuciji predmetnog proizvoda Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, nadležnom organu u zemlji porijekla proizvoda, te je o svemu upoznala nadležne inspekcijske organe entiteta i Brčko distrikta BiH.

Agencija je danas, 9. aprila, zaprimila povratnu informaciju od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije - Odjeljenje poljoprivredne inspekcije o uvozniku u BiH, broju pošiljki predmetnog proizvoda isporučenih u BiH, roku upotrebe, pakovanju i količini, te je istu odmah uputila na daljnje postupanje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove FBiH, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS, Inspektoratu Brčko distrikta BiH i Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona, kao nadležnom inspekcijskom organu u sjedištu uvoznika, "Lukas TP Nakić d.o.o. Široki Brijeg".

Također, Agencija je od uvoznika zatražila hitnu informaciju o poduzetim mjerama, koje su u njegovoj nadležnosti, te je zaprimljena obavijest da je uvoznik pokrenuo mjere povlačenja i opoziva predmetnog proizvoda s tržišta.

"Agencija će i dalje, u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima u BiH i subjektima u poslovanju s hranom, poduzimati sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti, a sve u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača", saopćili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: