{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručno usavršavanje prosvjetnih radnika KS u radne dane, dok djeca ispaštaju

5.5.2016. u 16:36
40
24
Stručno usavršavanje prosvjetnih radnika KS u radne dane, dok djeca ispaštaju
40
Stručno usavršavanje prosvjetnih radnika KS u radne dane, dok djeca ispaštaju
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) u saradnji sa kompanijom Microsoft i jednom privatnom izdavačkom kućom organiziralo je danas stručno usavršavanje, odnosno promociju digitalnih udžbenika za nastavnike iz osnovnih škola KS.
U tome ništa ne bi bilo čudno da ta promocija i prezentacija nije održana u toku radne sedmice, kada u velikom broju škola nedostaje po nekoliko nastavnika, što se svakako odražava i na nastavni proces, jer u tom slučaju učenici ispaštaju.

Na taj problem je u razgovoru za Klix.ba ukazao i Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

"Nedopustivo je da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dopušta da se projekti u kojima najveći profit imaju izdavačke kuće i druge privatne firme, realizira u nastavne dane, jer se time ugrožava nesmetano odvijanje nastavnog procesa. Sindikat podržava stručne edukacije tokom januara, juna i augusta, pa čak i subotama, pod uslovom da se nastavnicima plati rad subotom. Profit se ne smije ostvarivati preko leđa učenika i njihovih učitelja", istakao je Sivro.

On naglašava kako su stručna usavršavanja neophodna, ali je potrebno izvršiti bolju organizaciju, kako učenici ne bi izostajali s nastave i kako ne bi gubili časove.

"Ponavljamo naš zahtjev resornom ministru Kazazoviću da se pobrine da u budžetu Kantona Sarajevo obezbijedi minimalno 500.000 KM za stručno usavršavanje. Sve ono što se dešava po ovom pitanju ukazuje na uštede koje ne doprinose razvoju obrazovanja, naprotiv ako želimo napredak, onda se u obrazovanje moraju uložiti dodatna finansijska sredstva. Mi smatramo da je ulaganje u obrazovanje investicija, a ne javna potrošnja", zaključuje Sivro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: