Izlaganje na Krugu 99
92

Stručnjak za sigurnost: Zagovaranje Izbornog zakona po mjeri HDZ-a je primjer hibridnog rata protiv BiH

B. R.
Ahmed Kico, stručnjak za sigurnost (Foto: X/@KicoAhmed)
Ahmed Kico, stručnjak za sigurnost (Foto: X/@KicoAhmed)
Profesor Ahmed Kico je na današnjoj sesiji Kruga 99 objasnio zašto misli da se protiv Bosne i Hercegovine dugo vodi hibridni rat te je istakao ono što smatra ciljevima ovog rata.

Prema njegovim riječima, hibridno ratovanje je aktuelno u posljednjih 15-ak godina u Evropi i svijetu i utoliko je važno zbog toga što se u sferi komunikacija i promišljanja radi na tome da napadnuta strana počinje razmišljati na način koji odgovara napadaču.

"To je strategija koja kombinuje kinetičke i nekinetičke snage, vojne i nevojne metode kojima se podriva ustavni poredak. Tako se može reći da je Bosna i Hercegovina od Dejtonskog mirovnog sporazuma meta hibridnog djelovanja, i sa istoka i sa zapada", dodaje.

Kico je konstatovao da je to posebno intenzivirano u posljednjih 10 ili 12 godina kada Srbija i Hrvatska u svoj fokus ponovo stavljaju Bosnu i Hercegovinu. Tvrdi da Rusija stoji iza hibridnog rata protiv Bosne i Hercegovine.

"Zadnjih 15-ak godina sve ključne institucije Bosne i Hercegovine su napadane i još uvijek su pod napadom. To se odnosi na pravosuđe, identitet, jezik. Jedna od ključnih meta su mete i praksa koje zagovaraju bosanski franjevci. Sve što ima bosanski karakter je meta hibridnih operacija koje se prvenstveno dešavaju po nalogu Ruske Federacije, a izvode ih strukture iz Srbije i RS-a", naglasio je.

Kako je kazao, od agresije Rusije na Ukrajinu desio se žešći udar na Bosnu i Hercegovinu.

"Sjećate se kada se nakon početka te agresije zaista vrlo ozbiljno promišljalo da se u cilju odvraćanja svjetske pažnje (sa rata u Ukrajini) proizvede kriza na Zapadnom Balkanu. To se dešava po nalogu Rusije", dodaje.

Konstatovao je da Bosna i Hercegovina unatoč svemu ima snagu da preduzme mjere na prepoznavanju tih napada. Kao primjer hibridnog ratovanja naveo je pitanje izmjena Izbornog zakona.

"Vidite da se pod mantrom izmjena Izbornog zakona nastoji kod stanovništva proizvesti osjećaj ugroženosti i da se se isključivo po mjeri HDZ-a treba napraviti Izborni zakona. Hibridno djelovanje je bombardovanje izmišljenim činjenicama i nuđenjem rješenja koja niko u stvarnosti ne može dokazati", mišljenja je kico.

Za borbu protiv hibridnog djelovanja predložio je formiranje posebnog odjela pri Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) koji će se baviti ovim pitanjem te jačanje sigurnosnih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine.