BiH
0

Stručnjaci razgovarali o korištenju instituta nagodbe u BiH u predmetima ratnih zločina

FENA
Na današnjem stručnom savjetovanju, koje je organizirao Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u suradnji s njemačkom Fondacijom za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ) i Inicijativom vladavine zakona (RoL), razgovaralo se o korištenju instituta nagodbe u predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

"Suđenja za ratne zločine predstavljaju izazov za sudski sistem i društvo u cjelini. Interesi tužioca moraju biti izbalansirani s pravom žrtava i željom cjelokupne javnosti da se sazna istina o svim aspektima događanja, kao i zašto su se dogodili,“ izjavio je Lars Gerold, službenik za vladavinu zakona ODIHR-a.

Institut nagodbe, koji je prema bosanskohercegovačkom zakonu iz 2003. godine omogućen, dozvoljava dogovor između tužioca i osumnjičenog za ratni zločin, koji često uključuje smanjenje kazne u zamjenu za, bar djelimično, priznanje. Ovo povećava mogućnost osude ratnih zločinaca, ali i ne mora uvijek dovesti do otkrivanja potpune istine u predmetima ratnih zločina.

Po Nebojši Milanoviću, direktoru Inicijative za vladavinu prava, istraživanja pokazuju da je u samo pet od ukupno 100 zaključenih predmeta ratnih zločina došlo do sklapanja nagodbi između tužilaštva i odbrane.

Današnje savjetovanje okupilo je tužioce, sudije, advokate odbrane i stručnjake iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i novinare i predstavnike udruženja žrtava ratnih zločina. Učesnici su razgovarali o izazovima s kojima se suočavaju pravni sistem i društvo kada se radi o predmetima ratnih zločina i mogućnostima poštovanja prava žrtava, saopćeno je iz OSCE-a.