BiH
3

Stručnjaci o senzaciji u Međugorju: Gospu su obojili bojom koja svijetli u mraku

Klix.ba
Pokušaj da se fotografiše kako kip svijetli
Pokušaj da se fotografiše kako kip svijetli
Novo međugorsko čudo, Gospin kip koji svijetli flourescentnom svjetlošću ima logično i prirodno, a ne nadnaravno objašnjenje, tvrde hrvatski naučnici, piše Jutarnji.hr.

"Ovo je školski primjer prirodnog fenomena koji se naziva fosforescencija. Takav efekt pokazuju cinkov sulfid i pogotovo jako stroncijev aluminat", rekao je dr. Pavle Močilac, hemičar Instituta za organsku hemiju i biohemiju u Pragu.

"Neko je očito, u želji da napravi predstavu, obojio Gospin kip s premazom na bazi stroncijevog aluminata. Naime, ukoliko uporedimo boju Gospinog kipa koji svijetli u mraku s bojom kojeg u mraku isijava stroncijev aluminat možemo vidjeti da su istovjetne. Stoga je jasno, nema tu čuda. Ovo je samo jeftin pozorišni trik za naivne i lakovjerne", istakao je Močilac.

Njegov kolega dr. Tomislav Portada, hemičar Instituta Ruđer Bošković, smatra da bi trebalo otići u Međugorje i na licu mjesta ispitati što je izazvalo neobičnu svjetlost.

"Ne mislim da je neko namjerno lažirao priču. No, vjerujem da postoji logično objašnjenje fenomena koji ljudi vide, ali ga krivo tumače", rekao je Portada koji smatra da postoji niz mogućnosti za flourescentnu svjetlost Gospinog kipa.

"Naprimjer, poznato je da deterdženti za izbjeljivanje odjeće pod utjecajem ultraljubičastog zračenja fosforenciraju. Ipak, neozbiljno je nagađati izdaleka što se događa", zaključio je.