Negodovanje
88

Stručnjaci o reformi zdravstva u KS: Vraćeni smo sedam godina unazad

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS, koji je usvojen 10. aprila u Skupštini Kantona Sarajevo, izazvao je velike polemike i negodovanja u javnosti.

Razlog za strukturalne reforme u oblasti zdravstva predstavnici vlasti opravdavali su Reformskom agendom za BiH, kojom su pedviđene brojne reforme u svim sektorima društva, pa tako i reforme zdravstva.

"Zbog izuzetno složene i teške finansijske situacije u zdravstvenom sektoru ozbiljno je ugroženo i dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje zdravstvenih ustanova, a što se već odražava na ostvarivanje prava građana na zdravstvenu zaštitu. Nepoduzimanje ili neblagovremeno poduzimanje adekvatnih mjera na provođenju utvrđenih aktivnosti iz Reformske agende može prouzrokovati nesagledive posljedice za korisnike zdravstvene zaštite u pogledu dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga i lijekova, pa čak i na zaposlene u zdravstvenim ustanovama", navedeno je u obrazloženju.

Plana za restrukturiranje zdravstvene djelatnosti usvojen je sa 21 glasom "za" i 10 glasova "protiv", što je rezultiralo žustrim reakcijama građana i stručnjaka.

Sedam godina unazad

Doktor Fahrudin Kulenović, kojeg je Skupština Ljekarske komore Kantona Sarajevo smijenila s pozicije predsjednika ovog organa, kazao je za Klix.ba da bi za usvojeni plan restrukturiranja zdravstva bilo neozbiljno kazati kako je to reforma zdravstva, jer to nije nikakva reforma.

"Za mene je to pokušaj vrijedan pažnje da se organizacija zdravstva donekle uskladi sa zakonom iz 2010. godine. U tome je cijela suština. To nije nikakva reforma. To nas vraća sedam godina unazad", kazao je Kulenović.

Stručnjaci najviše zamjeraju to što se djelatnost školske medicine prepušta porodičnom doktoru, koji su teško stizali i dosadašnje poslovne obaveze, kao i to što reforme podrazumijevaju da će djeca od 6 do 14 godina biti u istim čekaonicama sa starijim ljudima.

Negodovanja građana i opozicje

U međuvremenu su po tramvajskim i trolejbuskim stajalištima, kao i po zdravstvenim ustanovama, polijepljeni plakati na kojima se pojavljuju "predlagači" i "usvajači plana", koji su, kako je navedeno, "potpisali smrtnu presudu javnom zdravstvu".

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ovoj odluci naročito su se usprotivili predstavnici opozicije u Kantonu Sarajevo, kazavši da kada je riječ o dokumentu reforme zdravstva, "prevara je samo dodatno potvrđena kao model rada Vlade".

"Prvobitni katastrofalan dokument neznatno je promijenjen, što pokazuje da je javna rasprava bila farsa, te su mišljenja javnosti, sindikata i struke odbačena, isključivo u interesu političko- porodičnog lobija koji imamo u zdravstvu", saopćeno je iz SDP-a BiH.

Dokumentu su se također usprotivili predstavnici Naše stranke, a najglasnija je bila zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić.

"Ovom mjerom Ministarstva predviđa se ukidanje zavoda i ustanova koje pružaju specifičnu zaštitu za grupe kao što su studenti, radnici, đaci ili žene. Specifična zdravstvena zaštita bitna je kao preventivna mjera i dugoročno čini uštedu. Šta će se desiti sa osobljem, recimo pedijatrima nakon ukidanja dispanzera za školsku djecu koja su jedna od najosjetljivijih kategorija i preventivne mjere čine osnovu njihovog zdravog rasta? Ne možemo govoriti o reformi, ako nisu jasno definisani koraci“, kazala je ona.