{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci KCUS-a razvili implantat za prelom kuka

F
10.8.2011. u 14:59
0
26
Stručnjaci KCUS-a razvili implantat za prelom kuka
0
U Sarajevu je u srijedu potpisan prvi ugovor između BiH i Republike Hrvatske, odnosno Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kompanije Instrumentaria d.d. Zagreb i Tuzlafarma o saradnji i plasiranju na tržište novog implantata za prelom kuka.
Riječ je o potpuno novom implantatu koji su razvili stručnjaci KCUS-a. Inovacija će, pojasnio je direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović umnogome olakšati pacijentima kako samu operaciju, tako i rehabilitaciju.

"Inovacija nosi naziv TSHS (two screw hole system), odnosno, ona omogućava plasman dva šarafa kroz jednu rupu i to smanjuje agresivnost na dugim kostima pacijenta", pojasnio je Gavrankapetanović.

Ugradnja ovog implantata pruža punu stabilnost, idealnu anatomiju reponiranog i stabiliziranog kuka, brzu pokretljivost i bezbolnost te vrlo brzo ustajanje i oslonac na operariranu nogu.

Potpisnice ugovora ulaze u zajednički projekt u trajanju od šest mjeseci. Tokom ovog perioda bit će ugrađeno do 50 novih implantata.

Naučni postupak u KCUS-u pratit će stručnjaci UKC-a Tuzla i KBC-a Zenica, a KCU Skoplje će imati ulogu internacionalnog pratioca studije.

Nakon tri mjeseca KCUS će objaviti zvanične rezultate na Simpoziju na balkanskom nivou.

Kompanija Instrumentaria proizvodit će ove implantate, a generalni distributer bit će Tuzlafarm.

"Mi smo spremni značajno ulagati u spajanje bosanskog i hrvatskog znanja ne samo za nastup na našim tržištima već i šire, u Evropi i u svijetu. Ovaj impantat dokazuje da mi možemo parirati najrazvijenijim svjetskim kompanijama", kazao je direktor Instrumentarie Vladimir Kovačević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: