{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci KCUS-a razvili implantat za prelom kuka

F
10.8.2011. u 14:59
0
26
Stručnjaci KCUS-a razvili implantat za prelom kuka
0
U Sarajevu je u srijedu potpisan prvi ugovor između BiH i Republike Hrvatske, odnosno Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kompanije Instrumentaria d.d. Zagreb i Tuzlafarma o saradnji i plasiranju na tržište novog implantata za prelom kuka.
Riječ je o potpuno novom implantatu koji su razvili stručnjaci KCUS-a. Inovacija će, pojasnio je direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović umnogome olakšati pacijentima kako samu operaciju, tako i rehabilitaciju.

"Inovacija nosi naziv TSHS (two screw hole system), odnosno, ona omogućava plasman dva šarafa kroz jednu rupu i to smanjuje agresivnost na dugim kostima pacijenta", pojasnio je Gavrankapetanović.

Ugradnja ovog implantata pruža punu stabilnost, idealnu anatomiju reponiranog i stabiliziranog kuka, brzu pokretljivost i bezbolnost te vrlo brzo ustajanje i oslonac na operariranu nogu.

Potpisnice ugovora ulaze u zajednički projekt u trajanju od šest mjeseci. Tokom ovog perioda bit će ugrađeno do 50 novih implantata.

Naučni postupak u KCUS-u pratit će stručnjaci UKC-a Tuzla i KBC-a Zenica, a KCU Skoplje će imati ulogu internacionalnog pratioca studije.

Nakon tri mjeseca KCUS će objaviti zvanične rezultate na Simpoziju na balkanskom nivou.

Kompanija Instrumentaria proizvodit će ove implantate, a generalni distributer bit će Tuzlafarm.

"Mi smo spremni značajno ulagati u spajanje bosanskog i hrvatskog znanja ne samo za nastup na našim tržištima već i šire, u Evropi i u svijetu. Ovaj impantat dokazuje da mi možemo parirati najrazvijenijim svjetskim kompanijama", kazao je direktor Instrumentarie Vladimir Kovačević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: