BiH
0

Tuzla: Klinici za hirurgiju novi laparaskopski stub

FENA
Foto: UKC Tuzla
Foto: UKC Tuzla
Na Klinici za kirurgiju Univerzitetskoga kliničkog centra (UKC) Tuzla danas je u rad pušten novi suvremeni laparaskopski stub, koji osim standardnih omogućava i napredne laparaskopske procedure. Riječ je o donaciji farmaceutske kompanije Medicallux iz Tuzle vrijednoj oko 110.000 konvertibilnih maraka.

Po riječima medicinskog direktora UKC-a Tuzla dr. Nešada Hotića, u posljednjih godinu dana mogo se u UKC-u radilo na poboljšanju tretmana pacijenata, edukaciji kadra, ali i uvjetima rada zaposlenih, a nabavka novog i tehnološki najsavremenijeg laparaskopskog stuba samo je još jedan korak naprijed.

"Laparaskopski stub doprinijet će razvoju hirurške kreativnosti i omogućiti nam da sustignemo naprednu laparaskopsku medicinu. Dobivanjem novog stuba mi počinjemo s naprednim laparaskopskim tehnikama, koje uključuju resekcijske zahvate, kolorektalnu hirurgiju i resekcijske zahvate na visceralnim organima, kako za pacijente iz našeg tako i za one iz drugih kantona, ali i za pacijente iz Republike Srpske.

Prednosti su minimalno invazivne hirurgije u efikasnijem i bezbolnijem liječenju, manjim rezovima, brzom oporavku i kraćem boravku u bolnici", rekao je doc. dr. Zijah Rifatbegović, direktor Klinike za kirurgiju na UKC-u Tuzla.