Europarlamentarka
2

Strik u EU parlamentu: Evropska politika popuštanja u BiH ne funkcionira, potrebne su sankcije

V. K.
Tineke Strik (Foto: Screenshot)
Tineke Strik (Foto: Screenshot)
Europarlamentarka iz grupe Zelenih Tineke Strik danas se obratila Evropskom parlamentu dan uoči sjednice Evropskog vijeća te je naglasila kako bi EU trebala posvetiti znatno više pažnje situaciji u BiH.

Sjednica Evropskog vijeća kojom će predsjedavati Charles Michel trebala bi se održati 16. decembra, a između ostalog predstavnici zemalja članica Evropske unije razgovarat će i o migrantskoj krizi na granici s Bjelorusijom, ali i o narušenoj sigurnosnoj situaciji na granici između Rusije i Ukrajine.

Ipak, tokom današnjeg obraćanja zastupnika Tineke Strik je naglasila da je situacija na ukrajinsko-ruskoj granici ozbiljna te da zahtijeva uvrštavanje na dnevni red, ali je također poručila kako se na sjednici treba stvoriti prostor i za raspravu o stanju u BiH.

"Iako je kriza na ukrajinskim granicama s razlogom na dnevnom redu za sutrašnju sjednicu, postoji još jedna kriza koja može destabilizovati Evropu, ali čini se da spavamo. Već mjesecima, lider bosanskih Srba Milorad Dodik krši Dejtonski sporazum i ustavni poredak države. Prošle sedmice napravio je posljednji konkretan korak ka secesiji", rekla je Strik.

Zastupnica u Evropskom parlamentu je poručila kako Evropska unija mora promijeniti pristup u BiH.

"Politika smirivanja koju promovira EU ne funkcionira i čak se čini kako legitimizira Dodikove zahtjeve i podriva legitimne institucije. To je direktan šamar za sve ljude u BiH koji se bore za demokratsku budućnost Bosne i Hercegovine. Potrebna nam je hitna promjena naše politike u BiH. To kreće sa sankcionisanjem odgovornih za trenutnu krizu. Pozivam Evropsko vijeće da na dnevni red stavi i krizu u BiH i da spriječi još jednu potencijalnu sigurnosnu krizu u našem susjedstvu dok još možemo", zaključila je Strik.