{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stratfor: MMF je jedan od krivaca za raspad Jugoslavije

S
2.3.2012. u 08:57
0
60
Stratfor: MMF je jedan od krivaca za raspad Jugoslavije
0
Stratfor: MMF je jedan od krivaca za raspad Jugoslavije
Međunarodni monetarni fond je jedan od krivaca za raspad Jugoslavije, navedeno je u Stratforovom dokumentu koji je objavljen na stranici WikiLeaksa.
Kako su i ranije brojni jugoslavenski analitičari tvrdili, mjere štednje koje je MMF nametnuo Jugoslaviji dovele su do socijalnog nezadovoljstva i nemira te se zato MMF može smatrati jednim od krivaca za raspad Jugoslavije i rat.

U dokumentu Stratfora iz 2009. godine se nalaze uputstva analitičarima te im se posebno skreće pažnja na to da dobro prate i paze na sve radničke i sindikalne nerede koji su uzrokovani ekonomskom krizom.

"Ne zaboravite da su mjere štednje koje je MMF nametnuo Jugoslaviji djelimično krive za početak rata. Mora se voditi računa o ekonomski motiviranim socijalnim nezadovoljstvima", navedeno je u dokumentu upućenom analitičarima na terenu.

Podsjetimo, WikiLeaks je danas počeo objavljivati više od pet miliona poruka elektronske pošte kompanije za sigurnosne analize - Stratfor, koju se dovodi u vezu sa američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: