{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Strategija Vlade je fiskalna stabilnost, cestogradnja i energetski sektor"

F
10.3.2010. u 12:29
0
0
"Strategija Vlade je fiskalna stabilnost, cestogradnja i energetski sektor"
0
"Strategija Vlade je fiskalna stabilnost, cestogradnja i energetski sektor"
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Strategija Vlade Federacije BiH je postizanje i održanje fiskalne stabilnosti, nastavak regulatornih reformi i otvaranje novih poslova posebno u cestogradnji i energetskom sektoru.
To je istakao federalni premijer Mustafa Mujezinović u uvodnom obraćanju na okruglom stolu ''Ekonomija BiH - stanje i perspektive u Federaciji BiH'' danas u ASA Holdingu u Sarajevu.

Predstavnici Vlade i poslodavaca iznijet će svoja viđenja o razvoju ekonomije.

Premijer Mujezinović je istakao potrebu da se uspostavi dobra korelacija između privatnog sektora i javnih preduzeća koja imaju određenu saradnju, ali i probleme kada su u pitanju javne nabavke i standardi koje su pojedina javna preduzeća postavila.

Kapitalne investicije po njegovim riječima otvaraju šanse za angažiranje domaćih kompanija i njihovo prilagođavanje evropskim standardima.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović kazao je da je ovo prvi u nizu sastanaka Vlade i poslodavaca da bi zajednički pronašli izlaz iz trenutne situacije.

"Imamo probleme s opterećenjem privrede, a mi se borimo da zapošljavamo a ne otpuštamo radnike", istakao je Imamović dodajući da poslodavci podržavaju reformske procese.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda je rekao da je u proteklom periodu izgubljeno dosta vremena i prilika da vlasti čuju glas privrede.

Bevanda je naveo da bi u ovoj godini trebalo intenzivnije graditi autoput na koridoru 5-C te da se nada da će biti manje politike, a više realne volje da se krene u ono šta treba raditi.

Među realnim potencijalima Bevanda je istakao energetski sektor i da je u toj oblasti vlada svojim odlukama definirala jasan put.

Uz te dvije okosnice razvoja Bevanda je napomenuo da treba fokusirati opstanak i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Pomoćnik ministra energije rudarstva i industrije Hilmo Šehović prezentirao je prioritete izgradnje elektroenergetskih objekata u FBiH i načina finansiranja.

Najavio je da će iduće sedmice biti održan energetski forum o utjecaju energetskog sektora na ekonomski razvoj FBiH i BiH.

Mirsad Čolaković iz UP Federacije BiH govorio je o problematici metalske industrije posebno se osvrnuvši na probleme u oblasti snabdijevanja električnom energijom i cijene tog energenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: