{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Strategija ruralnog razvoja BiH uskoro će biti usvojena, Vlada RS dala saglasnost

Klix.ba
29.12.2017. u 13:58
35
96
Strategija ruralnog razvoja BiH uskoro će biti usvojena, Vlada RS dala saglasnost
35
Strategija ruralnog razvoja BiH uskoro će biti usvojena, Vlada RS dala saglasnost
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović dobio je danas pozitivno mišljenje Vlade RS na strateški plan ruralnog razvoja BiH, čime su se stekli uslovi da se, s obzirom na to da su ranije osigurana mišljenja drugih nadležnih institucija, ovaj okvirni razvojni dokument odmah uputi na usvajanje Vijeću ministara BiH.
Strateški plan ruralnog razvoja ministar Šarović će odmah danas uputiti na usvajanje, a o svemu će biti obaviještena delegacija Evropske komisije i nadležni organi u Briselu.

Ministar Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.

Podsjećamo, Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta, usvoji do kraja godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je upozorio kako je u ovoj sedmici krajnji rok da se na nivou izvršnih organa vlasti usvoji strategija ruralnog razvoja.

Usvajanje Strategije ruralnog razvoja bit će siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koja će biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: