Slijede provjere
67

Strategija razvoja poljoprivrede BPK Goražde prepisana od Općine Bugojno?

Piše: E. A.
Neno Zuko, poslanik Naše stranke u Skupštini BPK Goražde, tvrdi da je Strategija razvoja poljoprivrede 2017- 2021. koju je u formi nacrta na posljednjoj sjednici Skupštine BPK Goražde predložilo resorno kantonalno ministarstvo, prepisana Strategija za razvoj poljoprivrede Općine Bugojno za period 2014-2018!

"Pravio sam komparacije i čitao strategije koje su donijele zemlje u regionu, te druge općine u BiH i tako sam naišao na Strategiju za razvoj poljoprivrede Općine Bugojno 2014-2018. i shvatio da je ova naša bukvalno prepisana od Općine Bugojno. Nisam se iznenadio jer sam vidio da ova strategija nimalo nije prilagođena BPK, ali ne mogu da se ne zapitam zar nam stvarno nije nimalo stalo?", pitao se Zuko, dodajući da se "prepisivači" nisu potrudili čak ni da je prilagode potrebama BPK Goražde.

On je ukazao i na druge propuste ponuđenog dokumenta.

"Nevjerovatno je da u predloženom dokumentu imamo toliko mjera i reformi koje ne mogu biti ispunjene ni za 50 godina, a za svaku mjeru navodi se da se moraju obezbijediti veća ulaganja u poljoprivredu. To je toliko kontradiktorno, ako uzmete u obzir da ste na prošloj sjednici htjeli da donesete zakon koji bi upolovio izdavanja iz budžeta za novčane podsticaje u poljoprivredi. Za ovu godinu je budžetom predviđeno 250.000 KM mada nema nikakve šanse da se toliko izvrši, a zakonski predviđen minimalni iznos je 1,1 milion KM. Probleme treba rješavati po prioritetima u skladu sa našim mogućnostima, korak po korak, a ne izgubiti ih u moru nekakvih ciljeva koji su postavljeni toliko visoko da kada bi se izvršili, imali bi najbolje uređen sistem na svijetu. Milioni se spominju kao podrška poljoprivredi u ove tri godine, vjeruje li iko u ovo", ističe Zuko.

Ministar privrede BPK Goražde Anes Salman odlučio je povući Nacrt strategije sa dnevnog reda uz obrazloženje da će preispitati navode te ukoliko se pokaže da su tačni protiv komisije koja je radila na njenoj izradi poduzeti kaznene mjere.