Slijedi analiza rada
74

Stranke podijelile javne ustanove u Tuzli, moguće smjene aktuelnih direktora

A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Dva mjeseca nakon zvaničnog formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu izvršena je podjela javnih preduzeća, ustanova i agencija između Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SDBiH).

Pred vladajućim strankama u Tuzlanskom kantonu sada se nalazi dubinska analiza dosadašnjeg rada javnih organa, odnosno njihovih direktora, upravnih i nadzornih odbora, s obzirom na to da postoji sumnja da je u prošlom sazivu Vlade TK koji je predvodio Pokret demokratske akcije (PDA) došlo do velikog broja zapošljavanja izvan propisanih procedura.

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, koalicioni partneri u TK već su podijeli upravljanje u javnim ustanovama, preduzećima i agencijama.

Kao stranci s najvećim brojem mandata, odnosno zastupničkih mjesta i to njih devet, SDA je pripao Zavod zdravstvenog osiguranja TK, zatim Bosanski kulturni centar, Radio-televizija TK, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Opća bolnica u Gračanici, Zavod za pružanje pravne pomoći TK, Šume TK, Zaštićeni pejzaž "Konjuh" u Banovićima, JP Spreča i Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Služba za zapošljavanje TK, Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, Muzej istočne Bosne, Poljoprivredni zavod TK i Veterinarski zavod TK sada su u nadležnosti DF-a, dok Međunarodni aerodrom Tuzla, Agencija za privatizaciju TK i Kantonalna uprava civilne zaštite pripadaju SBiH.

Nedavno formirana stranka Socijaldemokrati BiH ima Univerzitetski klinički centar Tuzla, Univerzitet u Tuzli, tuzlanski Rudnik soli, Kantonalni odgojni centar i Kantonalnu upravu za šumarstvo, a SBB Direkciju regionalnih cesta TK, Kantonalni zavod za javno zdravstvo te Komisiju za koncesije.

Nezvanične informacije pokazuju da PDA u javnim ustanovama, centrima ili agencijama u Tuzlanskom kantonu ima blizu 50 direktora. Da li će svi, ili većina njih u narednom periodu biti smijenjeni ostaje da se vidi.

Zanimljivo je i to da je Vlada Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem iz SDA na nedavno održanoj sjednici odbila 16 izvještaja o radu kantonalnih organa za prošlu godinu, kao i Informaciju o stanju sigurnosti koju je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova TK. O njihovom (ne)prihvatanju će odlučivati Skupština TK na nekoj od narednih sjednica.