|

Stranke iz RS-a traže Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Stranke iz RS-a traže Ministarstvo vanjskih poslova BiH
0
S
SRNA
5.2.2011. u 09:02
35
komentara
0

dijeljenja
Stranke iz RS-a traže Ministarstvo vanjskih poslova BiH Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić rekao je da političke stranke iz Republike Srpske (RS) insistiraju da dobiju Ministarstvo vanjskih poslova BiH, jer je protekle četiri godine ministar Sven Alkalaj napravio toliko štete u svijetu, ne samo RS-u nego i BiH.
"Alkalaj je potpuno rastrgao Ministarstvo vanjskih poslova, razbio diplomatsku mrežu i napravio izuzetno loše međuljudske odnose u diplomatskoj mreži", rekao je Radojičić sinoć za Radio-televiziju RS.

Radojičić najavio je da bi njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik RS Milorad Dodik mogli razgovarati sljedeće sedmice, te da RS na taj proces gleda kao na još jednu seriju razgovora koji mogu dati neki rezultat, a ono o čemu će se sada razgovarati, bez ikakve završene forme, jesu pitanja ustavne prirode.

"Njemačka diplomatija je ozbiljna i sistematična i, ukoliko ne bude saglasnosti domaćih političkih aktera moguće je da ne bude nikakvog prijedloga. Smatram da je vrijeme nametanja potpuno završeno", rekao je Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

On je istakao je da je legitimno da stranke imaju svoje političke platforme, pa prema tome i SDP, ali se ne smiju nametati drugima. "Treba polaziti od kompromisa, jer ako nema dogovora onda u zemlji imate političku krizu. Ako se priča o Vijeću ministara u BiH, to je opet stvar dogovora'', rekao je Radojičić.

Radojičić kaže da pokušaj nametanja ili dominacije može samo izazvati potrese u BiH.

"Sa osam poslanika, koliko Lagumdžija ima u parlamentu BiH, ne može se nametnuti volja ostalim 34 predstavnika oba entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da čelnici u RS nemaju ništa protiv da se formiraju dvije izborne jedinice u FBiH. On smatra da će to u najvećoj mjeri zavisiti od bošnjačkih političira, a u ovom momentu najveći kapacitet u parlamentima koji moraju da donose rješenja imaju SDP i SDA.

"Ne može se ostvariti dominacija, pa čak ni u FBiH. Treba prihvatiti realnost da je BiH država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji treba da se dogovraju", rekao je Radojičić.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...