Upozorenje iz Doboja
94

Stranka za BiH: Zbog političkih matrica aktuelnih koalicija građani su izloženi najvećoj krizi od rata

Klix.ba
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Glavni odbor Stranke za BiH održao je danas svoju 13. sjednicu u Doboju, a uz ostalo se diskutovalo o aktuelnoj političkoj situaciji zaključivši da građani Bosne i Hercegovine proživljavaju najtežu krizu od završetka agresije.

"Politička i ekonomska situacija je poražavajuća. Glavni akteri koalicija u RS-u: SNSD, DNS, i Socijalistička partija; te SDA, HDZ i SBB u Federaciji BiH pokazuju takav stepen konfrontacije, nametanja krize i ideoloških tema kojima se želi 'pokriti' zajednička nesposobnost na rješavanju životnih pitanja građana", stoji u saopćenju Stranke za BiH.

Nakon sjednice su saopćili da su gotovo svi nivoi zakonodavne i izvršne vlasti u blokadama, a svakodnevno se otvaraju nova pitanja etničke naravi, koja za cilj imaju destabilizaciju države.

"Neki političari i stranke otvoreno govore o njenoj podjeli", upozorili su iz Stranke za BiH.

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu osuđuje političku matricu aktuelnih koalicija prema kojoj se vlast ne vrši u ime građana, nego nad građanima, čime se sprječava rješavanje različitih oblika krize, ustavne, političke, ekonomske, privredne, kulturne, moralne itd.

"Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu smatra da je Centralna izborna komisija BiH sa svojim posljednjim postupcima izašla van okvira svoga djelovanja, te da na ovaj način krši Ustav Bosne i Hercegovine i njene zakone. Jasno je da ovi postupci Centralne izborne komisije BiH imaju elemente krivičnog djela", navode u saopćenju.

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu napomenuo je da bošnjački narod kao jedan od konstitutivnih naroda u manjem bh. entitetu koriste bosanski jezik i da Bošnjaci po Ustavu BiH imaju pravo da svoj jezik zovu kako oni hoće.

"Upozoravamo na dugogodišnju diskriminaciju povratnika i njihove djece, čime se ugrožava jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na obrazovanje, a sa tim se krši Konvencija UN-a o pravima djeteta", navode u saopćenju.

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu cijeni i podržava istrajnost povratnika i njihovu čvrstu odluku da se bore za ostanak u svojim mjestima.

"Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prije svega misiju OSCE-a da provedu svoj stav 'da je jezik bošnjačkog naroda bosanski jezik i da vlasti u RS-u moraju djelovati u najboljem interesu djece povratnika'", zaključeno je u saopćenju.