BiH
15

Stranka za BiH: Situacija je gora nego što je predstavljeno u Izvještaju EK

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom izvještaja Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine ka EU u Stranci za BiH kažu da je situacija u kojoj žive građani BiH i gora nego je predstavljeno.

"U izvještaju Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine ka EU se konstatuje da država stagnira i da je BiH samu sebe kaznila, a da najviše trpe građani. Nažalost, ukupno ekonomsko-socijalno stanje u BiH je i gore nego što je predstavljeno u Izvještaju.

Jasno je da predsjednici sedam vladajućih stranaka ne mogu dogovoriti ni dva ključna uvjeta na evropskom putu: provođenje Presude Sejdić – Finci i uspostava kordinacijskog mehanizma", navodi se u saopćenju.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da se ovi razgovori zlopotrebljavaju s ciljem rješavanja drugih pitanja koja nisu uvjet na putu ka EU.

"Očigledno je da su mnogi vidjeli priliku da politikanstvom i ucjenama, crtanjem novih karata prebrojavajući građana BiH, unaprijed objave rezultate izbora za članove Predsjedništva BiH.

Modeli mehanizma koordinacije koji se nude također dodatno urušavaju institucije Bosne i Hercegovine. Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva 'sedmorku' da sve razgovore o ispunjavanju uvjeta BiH ka EU vrate u Predsjedništvo BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH i Vijeće ministara BiH koji su jedini ustavno nadležni da ova pitanja rješavaju", navodi se u saopćenju.