Reakcije na dogovor SDP-a i SNSD-a
0

FOTO / Stranka za BiH: Sinoć je naša zemlja doživjela sumrak

Klix.ba
Konferencija za medije Stranke za BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Konferencija za medije Stranke za BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina je sinoć doživjela sumrak, rečeno je danas na pres-konferenciji Stranke za BiH u Sarajevu na kojoj su predstavnici te stranke prokomentirali jučerašnji sastanak delegacija SDP-a BiH i SNSD-a.

"Očigledno, Zlatko Lagumdžija je sinoć dao sve, on je sinoć dao sve što je Dodik zahtijevao od njega za poziciju ministra vanjskih poslova i ostanak SDP-a u vlasti", kazao je generalni sekretar Stranke Salem Halilović, podsjećajući na nedavnu izjavu poslanika SNSD-a Milorada Živkovića u parlamentu BiH koji je kazao da je njihov partner onaj ko ponudi više.

Potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer je kazao da se trenutno politički život u državi BiH pretvorio u klasičnu "marvenu pijacu".

"Radi se o stočnoj pijaci na kojoj se trguje na najniži mogući način. Banknote su, nažalost, naši životi", kazao je Gojer.

Po njegovim riječima, radi jedne ministarske fotelje žrtvuje se cijela jedna država, žrtvuju se narodi države BiH.

Salem Halilović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Salem Halilović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Radi jedne ministarske fotelje praktično je stavljena na kocku cjelokupna europska i euroatlantska budućnost države BiH", kazao je Gojer.

Govoreći o medijima, istaknuo je da je sloboda medija nešto po čemu se jedna država karakterizira u svom civilizacijskom kodu.

"Civilizacijski kod države BiH ozbiljno je ugrožen, prije svega zbog toga što dvije socijaldemokratske stranke u dva entiteta udaraju direktno na slobodu medija kao takvu. Više nemamo slobodne medije, u državi BiH imamo 90 odsto kontroliranih ili da budem vrlo precizan oktroiranih medija", ustvrdio je Gojer.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je istaknuo da nema prijenosa ustavnih ovlasti Bosne i Hercegovine na entitete.

"To ne dozvoljava ni međunarodna zajednica. Ono što je od države BiH neće se prenositi na nivo entiteta", kazao je Jerlagić.

Govoreći o dogovorenim izmjenama Izbornog zakona na sastanku Lagumdžije i Dodika, Jerlagić je rekao da je to direktni "nož u leđa" CIK-u BiH, još jednoj državnoj ustanovi, "da se svodi nivo na općinsko ili lokalno brojanje".

"Možemo samo zamisliti kakav će nastati haos i krađa glasova u tim prebrojavanjima kad budu na tom nivou. Stranka za BiH će se boriti protiv toga svim političkim sredstvima da ne dođe do derogacije još jedne institucije na državnom nivou, a to je CIKBiH", kazao je Jerlagić.

Kada su u pitanju "zatvorene liste", smatra da je to još jedan šamar građanima BiH da ne mogu izraziti svoje demokratsko pravo da glasaju za pojedince koji su na listama nego da taj mandat sebi uzimaju političke partije i da one postavljaju podobne, a ne one koje bi željeli građani vidjeti na svim nivoima.

"Za nas je ovaj napad na VSTV direktni udar na državu BiH, direktni udar na jedan od tri stuba svake države, neovisno sudstvo i tužilaštvo, i upravo tim činom takvog dogovora smatramo da je to izdaja BiH i još jedno narušavanje države BiH", kazao je Jerlagić.

Amel Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Amel Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Govoreći o Elektroprenosu BiH, kazao je da se Elektroprenos "koči" već pet-šest godina.

"Dodik i Lagumdžija donose odluku da uzmu 100 miliona KM iz te kompanije, a to je investicijski novac Elektroprenosa. To je direktno podrivanje Elektroprenosa, a rekao bih i države BiH", kazao je Jerlagić.

Kažu, dodao je, da će se 156 miliona investirati u projekte u Elektroprenosu.

"Tamo treba mnogo više nego tih 156 miliona i ko nam daje garanciju da Dodik opet neće zakočiti i taj investicijski ciklus u Elektroprenosu", kazao je on.

Član Predsjedništva Stranke za BiH Sejfudin Hodžić je kazao da je zabrinjavajuće da jučer ovako važan sastanak dviju političkih stranaka nije imao za prioritet razmatranje ponude koja rijetko dolazi s tako visokog nivoa, iz SAD-a, ponude koju je Hillary Clinton izrekla da će se lično zauzeti da BiH dobije MAP u NATO-u u decembru ukoliko ispunimo preostali uvjet.

"To je uvjet koji je NATO davno postavio da se državna imovina koja je potrebna za buduće funkcioniranje Oružanih snaga uknjiži na državu BiH. Dakle, 63 lokacije koje su potrebne Oružanim snagama treba uknjižiti na državu BiH i samim tim ona će se lično založiti u decembru da BiH dobije MAP u NATO-u", kazao je Hodžić, dodajući da je NATO od ključne važnosti za stabilnost, sigurnost i ekonomski prosperitet.