BiH
6

Stranka za BiH: Presudom Priliću i ostalima presuđeno je trećem entitetu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Generalni sekretar Stranke za Bosnu i Hercegovinu Salem Halilović kazao je danas novinarima da je jučerašnjom presudom Jadranku Prliću i ostalima presuđeno "Herceg-Bosni", izražavajući nadu da je tako presuđeno i trećem entitetu u BiH, jer između "Herceg-Bosne" i trećeg entiteta nije velika razlika.

Pretresno vijeće ICTY-a izreklo je jučer Jadranku Prliću kaznu zatvora od 25 godina, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću po 20, Valentinu Ćoriću 16 i Berislavu Pušiću kaznu zatvora od deset godina. Oni su ukupno osuđeni na 111 godina zatvora.

Halilović smatra da određene političke partije i danas koriste razgovore o ustavnim promjenama i podjeli državne imovine da bi pokušale doći do cilja, odnosno etnički podijeliti teritoriju BiH.

Podsjetio je da bivši predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić u vrijeme kada je predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio živ otvoreno i javno rekao da je Tuđman odgovoran za agresiju Hrvatske na BiH, a Halilović smatra da je jučerašnjom presudom ICTY-a ta tvrdnja potvrđena.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić naglasio je da presuda nije pravosnažna, ali da ona može biti moralna satisfakcija za žrtve, naglašavajući da nakon ove presude može uslijediti relaksacija odnosa dviju zemalja.

Smatra da je izrečena kazna blaga posebno ako se zna da se radi o kvalifikaciji udruženog zločinačkog napada, jer taj pojam označava sistemsko i plansko djelovanje najvišeg vojnog i političkog vrha Hrvatske i u to vrijeme "Herceg-Bosne".

Izrazio je nadu da će tužilaštvo tražiti veću kaznu u žalbenom postupku, ali je dodao i da se nakon ove presude može jasno reći da Hrvatska ni Srbija nisu garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, a presudom je određen i karakter rata u BiH jer više nema prostora za odrednicu "građanski rat u BiH".

Jerlagić se na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuo i na Prijedlog odluke o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom koju su predložili klubovi poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, naglašavajući da je ta odluka u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH.

Podsjeća i da je Vijeće za implementaciju mira (PIC) jasno navelo da se vojna i državna imovina mora podijeliti u skladu s odlukom Ustavnog suda, te Jerlagić ističe da je ovako predložena odluka operacionalizacija banjalučkog sporazuma.

Na kraju je istakao da zabrinjava i činjenica da se ovo važno pitanje rješava odlukom, kao i činjenica da je ova odluka predložena po hitnom postupku bez mogućnosti za amandmansko djelovanje.