BiH
230

Stranka za BiH obilježava 19 godina od osnivanja

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je danas na press konferenciji u Sarajevu kazao da prvi put od Dejtona do danas u BiH imamo vlast koja funkcionira na način da jedni druge ne priznaju.

Po njegovim riječima, HDZ BiH priznaje samo SDA kao partnera, ne priznaju Demokratsku frontu.

"Možete zamisliti kakvi su uslovi za rad u takvoj jednoj vladi. Oni su nam 'ukrali' pola godine već", kazao je Jerlagić.

Dodao je da je prošli mandat prošao na „automatskom pilotu“ i da sada ponovo imamo takav jedan 'automatski pilot' u BiH.

"Volio bih da ova vlast izdrži kompletno četiri godine, međutim mislim da će biti sporno i onih 100 dana ili neka godina da će ovakva vlast funkcionirati", kazao je Jerlagić.

Po njegovim riječima, došlo je do uvezivanja nespojivih elemenata, nacionalnih partija i partije koja teži kao lijevo ili lijevom centru. Pokazalo se u prošlom mandatu da je to nespojivo.

"Pored svega toga imaju i Milorada Dodika i njegov SNSD koji drži kompletnu Parlamentarnu skupštinu BiH i nas sve građane BiH kao taoce, jer sa svoja tri čovjeka u Domu naroda bojim se da se ni jedan krupni dokument ili zakon neće moći donijeti u BiH", kazao je Jerlagić.

Danas je 19 godina od osnivanja Stranke za BiH, pa se Jerlagić osvrnuo i na taj period. Istaknuo je da se Stranka za BiH svih ovih 19 godina borila za cjelovitost, suverenitet, državno-pravni kontinuitet i teritorijalni integritet BiH.

Naveo je kako su svjesni da je izborni rezultat Stranke za BiH na proteklim izborima bio loš.

"Međutim, smatramo ga kao samo jednu etapu, jedan prolazni proces u reformi i restrukturiranju stranke", kazao je Jerlagić.

Dodao je da Stranka za BiH period izbora do danas koristi za restrukturiranje i reformu stranke, za pregovore sa drugim manjim partijama za integrisanje u Stranku za BiH. Najavio je da pripremaju savez nekoliko opozicionih partija koje će zajednički djelovati u narednom periodu, ne želeći govoriti koje su to stranke.