BiH
0

Stranka za BiH apeluje na zaustavljanje podjele BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Stranka za BiH uputit će građanima, političarima, ali i međunarodnoj zajednici apel za zaustavljanje podjela BiH kroz suspenziju Dejtonskog sporazuma, narušavanja vladavine prava, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, kao i osiguravanje mira i stabilnosti u BiH i regionu, odluka je Predsjedništva ove stranke donesena na sjednici u Sarajevu.

Predsjedništvo stranke smatra da BiH ne ide u dobrom pravcu te da su svakodnevno na djelu podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kršenje ljudskih prava kao i vladavine prava u BiH te negiranje kontinuiteta BiH.

"Očit primjer kršenja vladavine prava i negiranja kontinuiteta BiH je pitanje državne imovine koje se iz polja vladavine prava prebacuje u političke razgovore i pregovore. Imovina građana se želi podijeliti kroz različite dogovore, a uime građana BiH kojima ta imovina pripada", pojasnio je uime Predsjedništva stranke Sejfudin Hodžić.

Hodžić je istakao da se nada da će putem apela, Stranka za BiH upoznati građane o činjenici da se želi podijeliti njihova imovina, umjesto da se, u skladu s vladavinom prava, primijeni Ustav ove zemlje.

"Karakteristično je da u ovu priču nisu uključeni samo domaći akteri već i međunarodna zajednica. Bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak zagovarao je da država BiH treba odlučiti što će sa svojom imovinom dok je sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko uputio pismo Pravobranilaštvu BiH u kojem apeluje da prestane s knjiženjem imovine na državu. Ovo je svojevrsni atak na vladavinu prava u BiH", kazao je Hodžić.

Pitanje državne imovine za Stranku za BiH nije samo pitanje donošenja zakona koji će regulirati korištenje ili raspodjelu imovine već, istaknuto je, država mora donijeti zakon o denacionalizaciji i restituciji koji će građanima vratiti imovinu koja im je oduzeta.

"Država bi sa svojom imovinom, onom koja ostane kada se građanima vrati njihovo, mogla uraditi mnogo toga poput pomoći povratnicima. Mnogi govore o zaduživanju države da bi se pomoglo povratku, ali država ima svoju imovinu i ima iz čega to finansirati. Sve što treba je znati kako to uraditi", kazao je Hodžić.

Dodao je i da se država zadužuje u međunarodnim institucijama da bi finansirala administrativni aparat umjesto da koristi imovinu kao kolateral radi jačanja privrede BiH.

Iz Stranke za BiH, putem apela, građanima, političarima i međunarodnim institucijama i zvaničnicima poručuju da je državna imovina osnovna supstanca svake države te da se insistiranjem na njenoj podjeli mijenja dejtonsko ustrojstvo BiH i dovršavaju ratni ciljevi agresora na BiH.