BiH
589

Strani mediji o Srebrenici: U fokusu napad na srbijanskog premijera Vučića

Klix.ba
(Foto: BBC/Print screen)
Brojni strani mediji su danas izvijestili o obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, a većina njih je u fokus priče stavila incident koji je dogodio prilikom napada pojedinaca na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

CNN piše kako jeziva historija boli i nakon 20 godina, podsjećajući na masakr u kojem je živote izgubilo na hiljade ljudi. Podsjećaju kako su danas sahranjeni posmrtni ostaci 136 žrtava, te kako je Memorijalni centar u Potočarima svojevrsni spomenik protiv okrutnosti. CNN se osvrnuo i na napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, kao i na veto koje je Rusija uložila prilikom pokušaja da se usvoji UN Rezolucija o Srebrenici.

BBC piše kako je prilikom obilježavanja masakra u Srebrenici gomila "otjerala" srbijanskog premijera Vučića, no kako je on tokom konferencije za medije održane danas u Beogradu naknadno pozvao Srbe da ne pokazuju mržnju prema bosanskim muslimanima, dodavši kako želi prijateljske odnose.

Reuters javlja kako je Srbija osudila "pokušaj ubistva" premijera Vučića u Srebrenici, nazvavši ga atentatom, te kako je gomila isprovocirana dubokim gnjevom koji osjećaju prema beogradskom negiranju genocida u Srebrenici.

AP i The Guardian također pišu kako je na premijera Vučića bacano kamenje i boce, te kako ga je gomila otjerala sa obilježavanja 20. godišnjice genocida u Potočarima.

Podsjećamo, premijer Srbije Aleksandar Vučić izviždan je i napadnut danas Srebrenici nakon što je izašao iz Tvornice akumulatora gdje se održavala komemoracija.

Vučić je sa osiguranjem prolazio pored prisutnih koji su u jednom trenutku počeli bacati predmete na Vučića izrevoltirani njegovim riječima da se u Srebrenici nije desio genocid.

Na Vučića su pojedinci bacali i kamenje i flaše sa vodom, ali je osiguranje premijera Srbije spriječilo veći incident.

Napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića osudili su brojni zvaničnici, pojedinci, organizacije i predstavnici stranih ambasada u BiH.