BiH
0

Štrajkuju i radnici direkcije Hidrogradnje

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici "Hidrogradnje" iz Sarajeva, uključujući i zaposlene u direkciji preduzeća, nastavljaju generalni štrajk započet 30. septembra i ne odustaju od svojih zahtjeva uprkos prijetnjama otkazom, izjavio je danas predsjednik Nadzornog odbora Sindikata "Hidrogradnje" Miralem Terzo.

On je naveo da zaposleni u direkciji solidarno štrajkuju sa ostalim kolegama, tražeći otkrivanje korupcije i koruptivnog djelovanja u "Hidrogradnji".

"Menadžment je iskoristio situaciju, zaključao kancelarije i onemogućio zaposlenima da uđu u njih", rekao je Terzo Srni.

On je ponovio da su radnici nekadašnjeg građevinskog giganta "Hidrogradnje" jedinstveni u stavu da treba da se izmire obaveze prema državi, pronađu novi poslovi, te isplate plate za jun, jul i august.

"Zbog neuplaćenih doprinosa fondovima Federacije BiH, Granski sindikat građevinaca podnio je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu protiv poslodavca", dodao je Terzo.

Prema njegovim riječima, sindikat "Hidrogradnje" nastoji da dokaže legalnost štrajka.

"U prvostepenom postupku smo odbijeni uz obrazloženje da nismo imali mirovni proces, a mi se svakodnevno mirimo i zadnje tri godine sugerišemo poslodavcu da prestanu sa protivzakonitim rukovođenjem kompanijom, ali poslodavac kontinuirano odbija da razgovara sa nama", istakao je Terzo.

On je dodao da sindikat "Hidrogradnje" traži od tužilaštava da se "izvade iz ladica" prijave u vezi s ovim preduzećem i da se to urgentno rješava ili da se kaže da postoji politički pritisak.