Mogao bi prerasti u generalni
1

FOTO / Štrajk uposlenika u državnim institucijama BiH se nastavlja

FENA
Upravni odbor (UO) Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu donio Odluku o nastavku štrajka i Odluku o pripremama za protestno okupljanje.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ovo je na pres-konferenciji nakon sjednice saopćio predsjednik UO Reprezentativnog sindikata Hajrudin Hasanović, istaknuvši da je Štrajkačkom odboru kao izvršnom tijelu ostavljeno da u ponedjeljak definira konkretne korake za realizaciju dviju spomenutih odluka, uključujući i status štrajka koji je počeo 21. maja kao štrajk upozorenja, a koji bi mogao prerasti u generalni.

Najavljene su i druge mjere, uključujući razgovore o kolektivnom ugovoru, odnosno zakonu o štrajku koji još nije donesen na državnom nivou (u primjeni je zakon bivše države) "ukoliko poslodavac - Vijeće ministara BiH nastavi s ignoriranjem sindikalnih zahtjeva, odnosno odgađanjem socijalnog dijaloga".

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Upravni odbor Reprezentativnog sindikata pozvao je sve sindikalne organizacije (34) da ne posustanu i da nastave štrajk.

Hasanović je naglasio da nijedna od političkih stranaka ne može utjecati na rad Sindikata, te potcrtao da će istrajati na zaštiti zakonom zajamčenih prava uposlenika i da od toga neće odstupiti.

Odgovarajući na novinarske upite, Hasanović je kazao da su u štrajku za sada 23 sindikalne organizacije, a da su i ostale pozvane da se uključe čim okončaju organizacijske i tehničke pripreme.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Naveo je da je Reprezentativni sindikat podržan od Sindikata Granične policije BiH te da će naredne korake poduzimati u koordinaciji s predstavnicima tog sindikata.

Štrajk upozorenja uposlenika državnih institucija koji je počeo u ponedjeljak s dnevnim obustavama rada od 10 do 11 sati, pokrenut je zbog najavljenog smanjenja plaća za 4,5 posto.