{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Štrajk uposlenika u državnim institucijama BiH se nastavlja

F
25.5.2012. u 18:29
1
33
Štrajk uposlenika u državnim institucijama BiH se nastavlja
1
Upravni odbor (UO) Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu donio Odluku o nastavku štrajka i Odluku o pripremama za protestno okupljanje.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ovo je na pres-konferenciji nakon sjednice saopćio predsjednik UO Reprezentativnog sindikata Hajrudin Hasanović, istaknuvši da je Štrajkačkom odboru kao izvršnom tijelu ostavljeno da u ponedjeljak definira konkretne korake za realizaciju dviju spomenutih odluka, uključujući i status štrajka koji je počeo 21. maja kao štrajk upozorenja, a koji bi mogao prerasti u generalni.

Najavljene su i druge mjere, uključujući razgovore o kolektivnom ugovoru, odnosno zakonu o štrajku koji još nije donesen na državnom nivou (u primjeni je zakon bivše države) "ukoliko poslodavac - Vijeće ministara BiH nastavi s ignoriranjem sindikalnih zahtjeva, odnosno odgađanjem socijalnog dijaloga".

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Upravni odbor Reprezentativnog sindikata pozvao je sve sindikalne organizacije (34) da ne posustanu i da nastave štrajk.

Hasanović je naglasio da nijedna od političkih stranaka ne može utjecati na rad Sindikata, te potcrtao da će istrajati na zaštiti zakonom zajamčenih prava uposlenika i da od toga neće odstupiti.

Odgovarajući na novinarske upite, Hasanović je kazao da su u štrajku za sada 23 sindikalne organizacije, a da su i ostale pozvane da se uključe čim okončaju organizacijske i tehničke pripreme.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Naveo je da je Reprezentativni sindikat podržan od Sindikata Granične policije BiH te da će naredne korake poduzimati u koordinaciji s predstavnicima tog sindikata.

Štrajk upozorenja uposlenika državnih institucija koji je počeo u ponedjeljak s dnevnim obustavama rada od 10 do 11 sati, pokrenut je zbog najavljenog smanjenja plaća za 4,5 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: