Previše posla
21

Štrajk u Stranjanima zbog manjka radnika, rudari odbili izaći iz jame

E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rudari pogona Stranjani ponovo su stupili u štrajk te odbili izaći iz jame nakon što Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica nije ispoštovala njihove zahtjeve da im vrati deset kolega iz Raspotočja.

Ova odluka radnika uslijedila je nakon što Uprava rudnika već neko vrijeme nije ispoštovala zahtjev rudara da im se kolege iz Raspotočja vrate u jamu Stranjani gdje ima manjak radnika, a mnogo posla.

"Radi se o rudarima druge smjene koji su se u jamu spustili u 15 sati i odmah su rekli da neće izaći dok se ne pojača radna snaga u Stranjanima. Mi smo tražili od Elektroprivrede konkurs za 40 radnika, odobreno nam je 30. Nekada se na konkurse prijavljivalo po 1.000 osoba, a danas 100. Ovo je problem Uprave koji treba riješiti, razgovarali su s rudarima i nije postignut dogovor. Šta će dalje biti ne znam", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata rudara Nijaz Vardo.

Inače, rudari su iz Stranjana u Raspotočje premješteni kada je trebalo obavljati radove na montaži širokočelne opreme te je od tada u Stranjanima manjak radnika.

Ovo nije prvi štrajk rudara u Stranjanima koji su i ranije od nadležnih tražili izjednačavanje prava rudara u sklopu kolektiva, veći broj radnika te adekvatnu opremu i zaštitu na radu.

Do sada nije postignut dogovor rudara i Uprave, a za sada nije poznato do kada će rudari ostati u jami.