BiH
0

Štrajk u Domu zdravlja u Milićima zbog teške finansijske situacije

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Zbog teške finansijske situacije i neisplaćenih plaća zaposleni u Domu zdravlja u Milićima stupili su štrajkom, a zbrinjavaju se samo hitni slučajevi.

Radnicima je posljednja plaća isplaćena za novembar prošle godine, a zahtijevaju isplatu najmanje dviju zarada, uplatu doprinosa i putnih troškova.

Predsjednica Sindikalne organizacije Doma zdravlja i Štrajkačkog odbora zaposlenih Nada Simić pojasnila je da su medicinari stupili u štrajk nakon brojnih upozorenja i propalih pokušaja da se s rukovodstvom Doma zdravlja i općinskim vlastima postigne dogovor o ispunjenju njihovih zahtjeva.

Račun ove zdravstvene ustanove blokiran je već nekoliko mjeseci zbog dugovanja po osnovu poreza i doprinosa u iznosu od 212.000 KM, a uz ovaj problem, Dom zdravlja Milići ima i reprogramirani dug za struju, kredit i obaveze iz ranijih godina.

Prihodi koje dobijaju od Fonda zdravstva nisu dovoljni da pokriju rashode.

Radnici su odbili i prijedloge direktorice Doma zdravlja Dane Dukić da se im se radi kraće konsolidacije teškog stanja u toj ustanovi, smanji plaća te otpusti 13 radnika, kao višak.

S druge strane, direktorica Dukić kaže da su radnicima ponuđena rješenja koja su jedino moguća u trenutnoj finansijskoj situaciji.

On tvrdi da poslovanje ove ustanove opterećuje preveliki broj nemedicinskog i nestručnog kadra, a pomoć za izlaz iz finansijskog kolapsa očekuje od resornog ministarstva i drugih nadležnih organa.