BiH
0

Štrajk mašinovođa u FBiH 8. novembra

FENA
Sindikat mašinovođa/strojovođa u Federaciji Bosne i Hercegovini najavio je štrajk za 8. novembar s početkom u 7 sati u svim prometno-poslovnim područjima Željeznica Federacije, saopćeno je danas.

Sindikat je odluku o štrajku obrazložio da to čini zbog kršenja Zakona o radu, Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH, Kolektivnog ugovora željezničara FBiH, Pravilnika o radu i postojećih sporazuma.

Poslovi koji se neće prekidati za vrijeme štrajka odnose se na minimalni proces rada i navedeni su odgovarajućim sporazumom, saopćeno je.

Sindikat je obavezao sve svoje podružnice da odmah preduzmu pripreme za štrajk i sve aktivnosti kojima će biti osigurani zakonski uslovi za dolazak članova sindikata, organa drugih sindikata koji formalno podržavaju štrajk, organa iz pregovaračkog tima koje poslodavac ovlasti, elektronskih i pisanih medija te uposlenika koji žele pružiti ličnu podršku pod uslovom da tog dana budu slobodni od radnih aktivnosti.

Sindikat je obavezao Štrajkački odbor da zajedno sa štrajkačkim pododborima koordiniraju aktivnosti vezane za odluku o štrajku.

Uvjeren je da ima pravni osnov za organizovanje štrajka zbog nelegalno i nezakonitog donošenja Kolektivnog ugovora o izmjenama Kolektivnog ugovora željezničara Federacije Bosne i Hercegovine od 14.10.2010. godine.

Izmjene su usvojene bez zakonom predviđene procedure, suprotno Zakonu o radu i Općem kolektivnom ugovoru na teritoriji FBiH, kao i u potpunoj suprotnosti s Kolektivnim ugovorom željezničara FBiH, saopćio je Sindikat.

"Bez potpisa našeg sindikata, ove izmjene su pravno ništavne i potpuno suprotne Općem kolektivnom ugovoru, gdje je odlukom Vlade FBiH utvrđena najniža satnica u iznosu od 1,95 KM, dok se nama nezakonito protura satnica od 1,74 KM.

Izmjene Kolektivnog ugovora su direktni udar na radnička prava", navedeno je u saopćenju za javnost Sindikata mašinovođa/strojovođa u FBiH.