{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strah od zaraze: Fekalije i smeće plutaju podrumima u kolektivnom centru u Goraždu

2.3.2015. u 22:26
21
61
Strah od zaraze: Fekalije i smeće plutaju podrumima u kolektivnom centru u Goraždu
21
Stanari kolektivnog centra Balkan u goraždanskom naselju Prvi maj zabrinuti su zbog vode koja je potopila podrumske prostorije u obje zgrade kolektivnog centra te se plaše eventualnih zaraza.
Apeluju na nadležne instuticije da nađu dugoročna riješenja kako bi mogli pristojno živjeti.

"Ja sam ovdje od 2001. godine. Ova zgrada je bila odlična za smještaj u početku. Ovaj problem traje pet godina, voda potapa podrume. U ovom dijelu gdje je moj podrum nije bilo vode, ali sad je i to potopljeno. Dolaze iz komunalnog preduzeća i iscrpe vodu, ali ona se odnekud vraća. Ovo je zaraza sto posto, katastrofa", kaže nam Mehdija Kurtović, stanarka Balkana.

Prizori u ovom dijelu naselja su zastrašujući, a fekalije pomiješane sa smećem plutaju vodom u podrumskim prostorijama. Pojedini stanari ističu kako nisu mogli spasiti ogrjev. Jedna od njih je i starica Fatima Grbo.

"Živim ovdje 24 godine, sama sam, nemam nikog i hladno mi je. Podrum mi je ispunjen vodom, ne mogu ništa učiniti", ispričala nam je Fatima.

Samohrana majka Vela Radović također strahuje od zaraze.

"Prozor je nemoguće otvoriti od smrada, gušimo se. Imam dijete, strah me da ne oboli, ko će onda o njemu voditi brigu, ionako me niko ne pita. Trebaju nam gas-maske da uđemo u podrum. Oni tu vodu očiste, ona odnekud opet dođe, ovo je stvarno loše za cijelo naselje, za nas koji ovdje živimo, pa i one koji samo prolaze ovuda", kazala nam je Radović.

Predsjednik Vijeća Mjesne zajednice Goražde 4 Meho Dizdarević apelovao je danas na nadležne institucije da hitno nađu rješenje za ovaj problem.

"Ovdje su hiljade kubika vode koja može uzrokovati zarazu. Veliki je problem i cijelo naselje je problematično kada je riječ o podzemnim vodama. Neki način se mora naći da se ovo riješi", kaže Dizdarević.

Općinske službe, vatrogasci i radnici komunalnog preduzeća 6. mart došli su kako bi pokušali bar kratkoročno riješiti problem. Samira Drakovac, pomoćnica načelnika Općine Goražde, kazala je da komunalno preduzeće čisti podrume od vode, no da se traže dugoročna rješenja kako bi problem bio otklonjen.

U zgradama kolektivnog centra Balkan uglavnom su smještene izbjegle i raseljene osobe te osobe lošeg socijalnog statusa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: