{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napušteni objekt u Mostaru postao deponija smeća i okupljalište narkomana

2.1.2015. u 14:29
5
39
Napušteni objekt u Mostaru postao deponija smeća i okupljalište narkomana
5
U Mostaru je sve više napuštenih objekata koji su izloženi propadanju i koji postaju male deponije smeća iz kojih se širi nesnosan smrad.
To su uglavnom objekti koji su za vrijeme rata devastirani, a nisu iz kojekakvih razloga obnovljeni, a također ima sve više objekata, pretežno poslovnih prostora, koji su u privatnom vlasništvu, a napušteni su radi lošeg poslovanja ili premještanja poslovnih subjekata na druge lokacije.

Jedan od takvih objekata je i napušteni prostor Tepih centra "Lea" u mostarskom naselju Zgoni 2 u kojem je napravljena prava deponija smeća. Ovaj napušteni objekt je smješten između Dubrovačke i ulice Blajburških žratava u blizini takozvane "Zelene tržnice".

Stanovnici ovoga naselja već mjesecima se bore sa nesnosnim smradom i velikim rizikom od zaraze. U nadi da će se problem riješiti, mještani su više puta slali dopise gradskim vlastima, ali bezuspješno. Molbu za pomoć slali su Odjelu za privredu, komunalne i inspekcijske poslove, Službi za komunalne poslove i okoliš i gradonačelniku Ljubi Bešliću, no smeće se i dalje samo gomila.

Rizik od zaraze"Gradske institucije i službe odgovorne za ovu problematiku nisu učinile ništa u našu korist i zaštitu, ali su zato počeli dostavljati na naše adrese rješenja o obaveznoj uplati komunalne naknade. Dakle, mi bismo trebali plaćati za to što smo izloženi nesnosnom smradu, riziku od zaraze i sramoti zbog izgleda okoliša naše ulice i naselja", stoji u dopisu očajnih mještana poslanom gradskim vlastima.

Iz Službe za komunalne poslove i okoliša Grada Mostara kazali su kako je nekadašnja zgrada Tepih centra i njena okolica u privatnom posjedu, ali da nije otkriveno u čijem. Zbog toga, Grad Mostar nema ovlasti riješiti ovaj problem, nego samo mogu poslati nalog za čišćenje Javnom komunalnom preduzeću, što su i učinili.

"Kada je u pitanju privatno vlasništvo, mi na tom polju nemamo ovlasti. Prije praznika smo poslali privremeni interventni nalog za čišćenje Javnom komunalnom preduzeću, a kome će oni nalog proslijediti i kada će očistiti tu deponiju, nemamo saznanja", rečeno je iz Službe za komunalne poslove i okoliša Grada Mostara.

Također, ovaj napušteni objekat služi kao sklonište beskućnicima i romskoj populaciji koja živi u devastiranom rudarskom tornju koji se nalazi u samoj blizini ovog objekta. Pored njih, noću se okuplja brojna grupa alkoholiziranih i drogiranih mladića i djevojaka, koji pored nesnosne buke koju stvaraju noću, odbacuju i medicinske šprice nakon konzumiranja droge, naveli su mještani naselja Zgoni 2.

Strahuju za djecuStanari strahuju za svoju djecu koja se u večernjim satima vraćaju iz škole jer prolaz tim putem nije siguran, prvenstveno zbog rasvjete, ali i zbog toga što su u više navrata pripadnici romske populacije gađali kamenicama i plašili djecu iz naselja.

"Svi strahujemo za svoju djecu, posebno kada u noćnim satima moraju proći tuda. Moju djecu su više puta isprepadali pijani i drogirani mladići i djevojke, tako da mi ovdje živimo u velikom strahu za svoju djecu, a i za sebe same", ispričala nam je jedna stanovnica naselja Zgoni 2 koja je željela ostati anonimna.

Da li će Komunalno preduzeće očistiti ovu deponiju vidjet ćemo uskoro, ali je sigurno da napušteni objekti u Mostaru nisu ničija briga, ni vlasnika ni gradske vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: