BiH
5

Napušteni objekt u Mostaru postao deponija smeća i okupljalište narkomana

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Mostaru je sve više napuštenih objekata koji su izloženi propadanju i koji postaju male deponije smeća iz kojih se širi nesnosan smrad.

To su uglavnom objekti koji su za vrijeme rata devastirani, a nisu iz kojekakvih razloga obnovljeni, a također ima sve više objekata, pretežno poslovnih prostora, koji su u privatnom vlasništvu, a napušteni su radi lošeg poslovanja ili premještanja poslovnih subjekata na druge lokacije.

Jedan od takvih objekata je i napušteni prostor Tepih centra "Lea" u mostarskom naselju Zgoni 2 u kojem je napravljena prava deponija smeća. Ovaj napušteni objekt je smješten između Dubrovačke i ulice Blajburških žratava u blizini takozvane "Zelene tržnice".

Stanovnici ovoga naselja već mjesecima se bore sa nesnosnim smradom i velikim rizikom od zaraze. U nadi da će se problem riješiti, mještani su više puta slali dopise gradskim vlastima, ali bezuspješno. Molbu za pomoć slali su Odjelu za privredu, komunalne i inspekcijske poslove, Službi za komunalne poslove i okoliš i gradonačelniku Ljubi Bešliću, no smeće se i dalje samo gomila.

Rizik od zaraze

"Gradske institucije i službe odgovorne za ovu problematiku nisu učinile ništa u našu korist i zaštitu, ali su zato počeli dostavljati na naše adrese rješenja o obaveznoj uplati komunalne naknade. Dakle, mi bismo trebali plaćati za to što smo izloženi nesnosnom smradu, riziku od zaraze i sramoti zbog izgleda okoliša naše ulice i naselja", stoji u dopisu očajnih mještana poslanom gradskim vlastima.

Iz Službe za komunalne poslove i okoliša Grada Mostara kazali su kako je nekadašnja zgrada Tepih centra i njena okolica u privatnom posjedu, ali da nije otkriveno u čijem. Zbog toga, Grad Mostar nema ovlasti riješiti ovaj problem, nego samo mogu poslati nalog za čišćenje Javnom komunalnom preduzeću, što su i učinili.

"Kada je u pitanju privatno vlasništvo, mi na tom polju nemamo ovlasti. Prije praznika smo poslali privremeni interventni nalog za čišćenje Javnom komunalnom preduzeću, a kome će oni nalog proslijediti i kada će očistiti tu deponiju, nemamo saznanja", rečeno je iz Službe za komunalne poslove i okoliša Grada Mostara.

Također, ovaj napušteni objekat služi kao sklonište beskućnicima i romskoj populaciji koja živi u devastiranom rudarskom tornju koji se nalazi u samoj blizini ovog objekta. Pored njih, noću se okuplja brojna grupa alkoholiziranih i drogiranih mladića i djevojaka, koji pored nesnosne buke koju stvaraju noću, odbacuju i medicinske šprice nakon konzumiranja droge, naveli su mještani naselja Zgoni 2.

Strahuju za djecu

Stanari strahuju za svoju djecu koja se u večernjim satima vraćaju iz škole jer prolaz tim putem nije siguran, prvenstveno zbog rasvjete, ali i zbog toga što su u više navrata pripadnici romske populacije gađali kamenicama i plašili djecu iz naselja.

"Svi strahujemo za svoju djecu, posebno kada u noćnim satima moraju proći tuda. Moju djecu su više puta isprepadali pijani i drogirani mladići i djevojke, tako da mi ovdje živimo u velikom strahu za svoju djecu, a i za sebe same", ispričala nam je jedna stanovnica naselja Zgoni 2 koja je željela ostati anonimna.

Da li će Komunalno preduzeće očistiti ovu deponiju vidjet ćemo uskoro, ali je sigurno da napušteni objekti u Mostaru nisu ničija briga, ni vlasnika ni gradske vlasti.