BiH
173

Strah od hapšenja ili princip: Zašto Milorad Dodik više od godinu dana ne dolazi u Sarajevo i FBiH

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posljednji put je posjetio Sarajevo prije više od godinu dana i to prilikom posjete pape Franje našoj zemlji. Od tada Dodik vješto "izbjegava" dolazak, ne samo u Sarajevo nego općenito na područje FBiH.

Razloga za to može biti mnogo, ali se pretpostavlja da je strah i nepovjerenje u pravosudne institucije BiH glavni razlog zašto Dodika češće ne viđamo u Sarajevu, već isključivo na teritoriji Republike Srpske u okolini glavnog grada BiH.

Naime, iako nikada zvanično nije potvrđeno, postoji opravdana sumnja da Tužilaštvo BiH vodi određene istrage protiv Milorada Dodika, zbog čega Dodik ne želi rizikovati dolazak u Sarajevo, ili neko drugo mjesto u FBiH.

Dodik je pravosudnim institucijama BiH interesantan zbog nekoliko afera i to u predmetu Pavlović banka, kupovina vile na Dedinju u Beogradu i nekih drugih afera. Mada policijske (SIPA) i pravosudne institucije BiH imaju nadležnost na teritoriji čitave BiH, predsjednik manjeg bh. entiteta se na teritoriji RS osjeća sigurnije s većim šansama da "kontroliše situaciju".

"Dodik izbjegava Sarajevo zbog straha od hapšenja, ali i da bi pokazao animozitet prema tom gradu. On želi ujedno pokazati i snagu pa da svi koji žele razgovarati s njim moraju doći u RS da bi se sastali. On tako želi izbjeći da ga eventualno neko privede na saslušanje ili ispitivanje u određenom predmetu Tužilaštva. Smatram da on ima dosta razloga da izbjegava Sarajevo", istakao je u razgovoru za Klix.ba novinar Slobodan Vasković.

Dodik je u Sarajevu boravio neposredno nakon izbora 2014. godine, kada su održani pregovori SDA i SNSD-a o formiranju vlasti na državnom nivou. Nakon toga dolazio je i u januaru 2015. godine prilikom konsultacija o Njemačko-britanskoj inicijativi.

Njegova posljednja zvanična posjeta Sarajevu bila je u junu prošle godine, prilikom dolaska pape Franje u našu zemlju.

Nedugo nakon toga u medijima se sve češće počelo spominjati kako Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Dodika, nakon čega je on počeo izbjegavati posjetu glavnom gradu BiH, ali i drugim gradovima u FBiH.

Milorad Dodik prilikom posjete Mostarskom sajmu 2014. godine (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Milorad Dodik prilikom posjete Mostarskom sajmu 2014. godine (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Tako je u aprilu ove godine o Sporazumu o međusobnoj saradnji Elektroprivrede RS-a i Elektroprivrede HZHB sastanak Dodika i Dragana Čovića održan u Trebinju.

Na Mostarskom sajmu privrede Dodika nije bilo, iako su tom skupu prisustvovali svi lideri regiona i većina domaćih političara.

Kada je u julu u BiH boravio njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt, sa delegacijom RS-a koju je predvodio Milorad Dodik sastao se u Istočnom Sarajevu.

Tako je i posljednji zvanični sastanak, koji je organizovao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića održan u Istočnom Sarajevu, u restoranu motela Barka.

Zastupnica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević nedavno je u izjavi za Klix.ba komentarisala to što Dodik ne dolazi u FBiH.

"Veoma sam tužna kao građanka Republike Srpske što je predsjednik RS-a pokazao da on ima kukavičje srce i da ne smije preći entitetsku granicu i doći u Sarajevo", rekla je Pandurević nakon sastanka Dodika i Izetbegovića u Istočnom Sarajevu.

Koliko dugo će aktuelni predsjednik RS-a izbjegavati dolazak u Sarajevo i FBiH ostaje da vidimo u narednom periodu, a do sada je evidentno da vješto zaobilazi glavni grad BiH, iako itekako ima potrebu doći.