Zdrav život
50

Stotinu učesnika 12. Kritične mase u Zenici: 15 km čistog zadovoljstva

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ulicama Zenice danas je održana 12. Kritična masa biciklista koji su se okupili na rekreativnoj turi od 15 kilometara.

Kritične biciklističke mase u Zenici su se održavale u kontinuitetu 12 mjeseci posljednjeg petka u mjesecu, a biciklisti su ukazivali na probleme sa kojim se susreću. Ipak, današnju vožnju vožnju posvetili su sebi i uživaju u blagodatima prirode.

Majda Ibraković, jedan od organizatora kritične mase u Zenici je izjavila kako godinu dana već ukazuju na potrebu promocije biciklizma.

"Današnja kritična masa je rekreativnog karaktera, jer uvijek nekog kritikujemo, a danas je ruta od 15 kilometara za nas, da uživamo u blagodatima prirode. Na svakoj masi smo imali i do stotinu učesnika, a cilj nam je privući što više ljudi", kazala je Ibraković.

Kroz mase biciklisti žele educirati ljude o korištenju biciklističkih staza, ali i apelovati na vlast za izgradnju parkinga za bicikle.

Damir Alispahić danas je vozio 11. kritičnu masu i mišljenja je da je ovakva ideja trebala Zenici.

"Ovo je nešto što je trebalo ovom gradu jer se svake godine povećava broj bicikista koji svake godine voze bicikl. Ovo je način da skrenemo pažnju i na svijest o zagađenju i na bicikl kao prevozno sredstvo koje ima dosta svojih dobrih strana", izjavio je Alispahić.

Današnja kritična masa vozit će do zeničkog mjesta Janjići, a s povratnom trason ukupna dužina trase iznosi 15 kilometara.