Putem života
208

Stotinu planinara iz BiH i Srbije u pohodu na Grebak

Piše: E. A.
Planinari iz cijele BiH I Srbije, njih oko stotinu danas učestvuju na tradicionalnom ljetnom pohodu na Grebak - put spasa u organizaciji Planinarskog kluba "Goražde – Maglić".

Oni će tokom dana preći stazu dugu oko 48 kilometara, isti put koji su tokom agresije na BiH, stanovnici opkoljenog Goražda prolazili kako bi donijeli hranu u zatočeni grad.

Goraždanski planinari već 24 godine čuvaju sjećanje na put spasa ili života kako su ga nazvali tokom ratnih godina.

"Ovaj put su sa nama i planinari iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle, Srebrenika ali i Novog Pazara i Sjenice. Ovo je garant da će "Grebak – put života" živjeti i opstati. Želimo to pričati mlađim generacijama, sačuvati od zaborava jer Grebak je značio mnogo za opkoljeni grad", kaže Zajko Šovšić, predsjednik kluba.

Podsjeća da je Grebak u ratu značio spas, ali i smrt istovremeno, jer se mnogi sa ovog puta nisu vratili, neki su zalutali u planinskim vrletima ili su ih zarobili četnici.

"Mnogi su sa Grepka donosili hranu i municiju, ali su na tom putu mnogi naši sugrađani ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama. Mi tokom cijelog pohoda odajemo počast stradalima", kaže Šovšić.

Prvi put putem spasa ide i Ismet Smajlović iz PD "Majevica" iz Srebrenika.

"Mnogo nam znači učešće na jednom ovakvom pohodu", kaže Smajlović.

Mnogi od učesnika i ranije su pohodili Grebak, među njima i Ibrahim Faić, član PD "Svatovac" iz Lukavca.

"Bili smo ovdje prošle godine i sada smo došli ponovo da obiđemo te staze i odamo počast onima koji su tu izgubili svoje živote. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti. Drago mi je da se njeguje ova lijepa tradicija, a tu je naravno i neizostavno druženje planinara. U Lukavcu je zrak zagađen a ovo je dženet ovog svijeta", kaže Faić.

Planinari iz PK "Sandžak" iz Novog Pazara redovno pohode Grebak.

"Ovo je šesta godina, dolazimo i na ljetni i na zimski pohod Grebak i želimo zbog svih tih ljudi koji su prošli ovom dionicom da očuvamo sjećanje", kaže Ibrahim Karajlija, predsjednik kluba.