|

Stotinu planinara iz BiH i Srbije u pohodu na Grebak

Stotinu planinara iz BiH i Srbije u pohodu na Grebak
208
Piše: E. A.
15.6.2019. u 15:56
22
komentara
208

dijeljenja
Stotinu planinara iz BiH i Srbije u pohodu na Grebak
Planinari iz cijele BiH I Srbije, njih oko stotinu danas učestvuju na tradicionalnom ljetnom pohodu na Grebak - put spasa u organizaciji Planinarskog kluba "Goražde – Maglić".
Oni će tokom dana preći stazu dugu oko 48 kilometara, isti put koji su tokom agresije na BiH, stanovnici opkoljenog Goražda prolazili kako bi donijeli hranu u zatočeni grad.

Goraždanski planinari već 24 godine čuvaju sjećanje na put spasa ili života kako su ga nazvali tokom ratnih godina.

"Ovaj put su sa nama i planinari iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle, Srebrenika ali i Novog Pazara i Sjenice. Ovo je garant da će "Grebak – put života" živjeti i opstati. Želimo to pričati mlađim generacijama, sačuvati od zaborava jer Grebak je značio mnogo za opkoljeni grad", kaže Zajko Šovšić, predsjednik kluba.

Podsjeća da je Grebak u ratu značio spas, ali i smrt istovremeno, jer se mnogi sa ovog puta nisu vratili, neki su zalutali u planinskim vrletima ili su ih zarobili četnici.

"Mnogi su sa Grepka donosili hranu i municiju, ali su na tom putu mnogi naši sugrađani ostavili svoje živote stradajući od hladnoće, iscrpljenosti i u neprijateljskim zasjedama. Mi tokom cijelog pohoda odajemo počast stradalima", kaže Šovšić.

Prvi put putem spasa ide i Ismet Smajlović iz PD "Majevica" iz Srebrenika.

"Mnogo nam znači učešće na jednom ovakvom pohodu", kaže Smajlović.

Mnogi od učesnika i ranije su pohodili Grebak, među njima i Ibrahim Faić, član PD "Svatovac" iz Lukavca.

"Bili smo ovdje prošle godine i sada smo došli ponovo da obiđemo te staze i odamo počast onima koji su tu izgubili svoje živote. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti. Drago mi je da se njeguje ova lijepa tradicija, a tu je naravno i neizostavno druženje planinara. U Lukavcu je zrak zagađen a ovo je dženet ovog svijeta", kaže Faić.

Planinari iz PK "Sandžak" iz Novog Pazara redovno pohode Grebak.

"Ovo je šesta godina, dolazimo i na ljetni i na zimski pohod Grebak i želimo zbog svih tih ljudi koji su prošli ovom dionicom da očuvamo sjećanje", kaže Ibrahim Karajlija, predsjednik kluba.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...