BiH
33

Stotinu biciklista učestvovalo u prvom “Tour de Culture BiH”

Klix.ba
Prvi put u Bosni i Hercegovini, stotinu biciklista iz različitih dijelova zemlje sudjelovalo je u jedinstvenom događaju pod nazivom “Tour de Culture BiH”, organiziranom 24. maja 2015. godine

Cilj ove biciklističke ture bio je promocija bogatog i zajedničkog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, nemotorizovanog prevoza i zaštite životne okoline.

Događaj je organizirala Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders - CHwB) u okviru projekta “Učini svojim!”.

Ovaj projekat finansira Evropska unija i dio je programa “Sarajevo 2014” koji se sastoji od više projekata realiziranih u i oko stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, a u cilju da se iz Sarajeva pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti širom svijeta.

Učesnici prvog “Tour de Culture BiH” bili su žene i muškarci biciklisti iz Sarajeva, Zavidovića, Mostara, Konjica, Čapljine, Stoca, Jablanice, Istočnog Sarajeva, Hadžića i drugih gradova širom BiH, te i inostranstva.

Tokom ture, učesnici su posjetili nekoliko kulturno-historijskih lokaliteta u Hercegovini, te saznali više o materijalnom i nematerijalnom naslijeđu koje podjednako pripada svih građanima Bosne i Hercegovine.

“Smatram da je važno da moja djeca znaju više o kulturnoj baštini. Moram priznati da nisam ranije posjetio nekoliko lokaliteta koji su bili dio ture zbog čega sam jako sretan jer sam imao priliku sada,” rekao je Haris Jordamović koji je skupa sa suprugom i sinom učestvovao u prvom “Tour de Culture BiH”.

“Dobili smo priliku da uživamo u naslijeđu svih zajednica u BiH, i smatrao da upoznavanjem zajedničkih vrijednosti možemo krenuti u pravcu zajedničkog poštovanja i uvažavanja”, rekao je Haris.

Tura je počela u Počitelju, jednom od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, i gdje je učesnicima predstavljena tradicionalna muzika ovog kraja kroz nastup tamburaške grupe KUD “Počitelj”. Biciklisti su potom posjetili arheološko nalazište Mogorjelo i katoličku crkvu u selu Šurmanci.

Tokom ture, učesnici su posjetili manastir u Žitomislićima koji datira iz 16 stoljeća i jedan je od najvažnijih pravoslavnih manastira u Bosni i Hercegovini. Biciklisti su posjetili i rodni grad bosanske kraljice Katarine Kosače – Blagaj, gdje su degustirali tradicionalna jela i piće i posjetili Tekiju na rijeci Buni iz 16 stoljeća. Poslijepodne biciklisti su stigli na plato ispod Starog mosta u Mostar, gdje su u završnici ceremonije nastupile Mostarske mažoretkinje i Gradska limena muzika iz Stoca.