Okupilo se mlado i staro
699

Stotine ljudi na skupu SDA u Banovićima, poručili da im je dosta kaveza

A. K.
Banovićani ne mare za koronavirus (Foto: SDA Banovići)
Banovićani ne mare za koronavirus (Foto: SDA Banovići)
Kršenje mjera za suzbijanje koronaviursa večeras je nastavljeno u Tuzlanskom kantonu i to predizbornim skupom SDA u Banovićima. Događaj je okupio stotine osoba koji očito ne mare za crni rekord po broju zaraženih u ovoj regiji naše zemlje.

Od kasnih poslijepodevnih sati na području Banovića vladalo je opće veselje među članovima, ali i simpatizerima SDA. Prvenstveno defile automobila, a zatim i predizborni skup u Mjesnoj zajednici Grivice pokazali su da stotine učesnika ne mare za naredbe i mjere kriznih štabova na nivou Federacije BiH, ali i Tuzlanskog kantona.

Stotine građana stiglo na događaj (Foto: SDA Banovići)
Stotine građana stiglo na događaj (Foto: SDA Banovići)

Među učesnicima našle su se sve generacije, pa i oni stariji koji su u rizičnoj kategoriji stanovništva u vremenu pandemije koronavirusa koje je nametnulo da se na otvorenom može okupiti do 100 osoba uz obaveznu fizičku distancu i sa maskama na licu.

Ali, Banovićani su odlučili da uz muziku, zastave i bez fizičke distance slušaju predizborna obećanja učesnika skupa svjesno dovodeći sebe u rizik od moguće zaraze koronavirusom.

Na skupu su se okupile sve generacije (Foto: SDA Banovići)
Na skupu su se okupile sve generacije (Foto: SDA Banovići)

"Večerašnjim skupom u MZ Grivice nastavljamo da pišemo pobjedničku priču SDA na lokalnim izborima 15. novembra u Banovićima", poručili su večeras iz banovićkog ogranka SDA, naglasivši da je skup pokazatelj da je građanima Banovića dosta kaveza u koji su ih okovali.

Tokom predizbornog skupa predstavljeni su kandidati SDA za Općinsko vijeće Banovići, ali i kandidat za načelnika Bego Gutić.

Prisutnima se obratila i ministrica obrazovanja Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić, protiv koje je kantonalni premijer Denijal Tulumović već ranije najavio mogućnost pokretanja određenih sankcija zbog činjenice da je i ranije prisustvovala predizbornom skupu u Srebreniku, na kojem je zabilježeno kršenje svih epidemioloških mjera.

Skup sa kršenjem epidemioloških mjera (Foto: SDA Banovići)
Skup sa kršenjem epidemioloških mjera (Foto: SDA Banovići)

Vrijedi kazati da se epidemiološka situacija iz dana u dan usložnjava i u Tuzlanskom kantonu, a najveći broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen je ovog utorka. Samo u jednom turnusu testiranja infekcija je potvrđena kod 97 osoba.

Organizatori večerašnjeg skupa nisu marili ni za preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK u kojoj je sugerisano odgađanje održavanja predizbornih skupova u ovom kantonu zbog narušenog epidemiološkog stanja.

Nasuprot tome, iz banovićke SDA za sutra su pozvali građane da im se pridruže na još jednom skupu u Repniku s početkom u 17 sati uz, kako su naveli, poštivanje mjera i preporuka Kriznog štaba FBiH.

Kršenje mjera sinoć je u Banovićima zabilježeno i na predizbornom skupu Pokreta demokratske akcije, gdje je bh. javnost zgroženo svjedočila istim prizorima kao i večeras. Slično se ranije dešavalo i u Srebreniku te Gradačcu gdje su već utvrđene epidemiološke veze između skupa u tom gradu i povećanja broja novozaraženih osoba.