Traže svoja prava
246

Stotine ljekara na ulicama Mostara: Vlade dođu i prođu, mi smo ljekari cijeli život

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Ljekari iz svih zdrvastvenih institucija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu izašli su na ulice Mostara i protestnom šetnjom još jednom upozorili Vladu HNK na svoje zahtjeve.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatolgije HNK traži poseban kolektivni ugovor, dok vlada insistira na zajedničkim pregovorima svih sindikata u zdravstvu.

Današnjoj šetnji od stadiona Pod Bijelim brijegom do zgrade Vlade HNK odazvalo se nekoliko stotina ljekara iz svih dijelova kantona, a pridružili su im se i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kao i građani Mostara koji smatraju da se lošim statusom ljekara i njima nanosi šteta.

Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK kazala je da je do sada održano šest štrajkova upozorenja i da se pokreće treći generalni štrajk.

"Do sada nije bilo nikakvog napretka pa ćemo primijeniti druge mjere kako bi nas poslušali, pištaljkama i protestima na ulicama. Optužuju nas da tražeći svoj kolektivni ugovor krijemo nešto, a mi tražimo samo ono što su kolege u sedam kantona već dobili. Tražimo već ostvarena prava ljekara u drugim dijelovima Federacije. Ništa ne krijemo, tražimo da i nama bude bar približno kao i ostalim ljekarima", kazala je Bevanda.

Najavila je nove korake u borbi za prava ljekara, prije svega obustavu rada 19. marta, a istog dana će biti organizirana velika debata na kojoj će svih 600 ljekara iz HNK diskutirati o svojim pravima i načinima na koja se ona mogu ostvariti.

"Ne želimo da dođe do najradikalnijih načina iskazivanja našeg nezadovoljstva, ali ne bježimo ni od toga. Ako su najškolovaniji ljudi mogli danas izaći na ulicu da izraze svoje nezadovoljstvo, vjerujte da imaju hrabrosti da urade i puno gore stvari. Prozivaju nas zbog dva kolektivna ugovora u jednoj djelatnosti, a ista je ta vlada potpisla ugovor sa sindikatima srednjih škola, a potpisat će sada poseban i sa onima iz osnovnog obrazovanja", zaključila je Bevanda.

Kazala je kako je za sutra zakazan sastanak s premijerom Vlade HNK Nevenkom Hercegom, na kojem će biti prisutna tri predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, tada će se vidjeti, kako kaže, da li su poslodavci napokon shvatili nivo problema.

Lejla Nuhanović Gakić, specijalista radiolog iz Konjica, došla je jutros autobusom s kolegama iz sjevernih općina HNK, kako bi iskazala podršku.

"Hoću da kažem da sam i ja nezadovoljna svojim statusom, shvatanjem pozicije ljekara u društvu. Zar smo mi zaslužili, nakon dvadeset i pet godina školovanja, da se na ovakav način borimo za svoja prava, da nas ovako ponižavaju. Želimo samo da počnemo razgovore, ovaj naš protest je samo za to. Šta će tek biti kad kažemo svoje zahtjeve od kojih ne odustajemo. Zamislite kako je ovo sramno za nas, ali mi smo ponosni i ne damo svoje dostojanstvo. Nećemo pokleknuti bez obzira na to što je to vlada, vlada je danas jedna, sutra druga, a mi smo doktori zauvijek", kazala je Lejla Nuhanović Gakić.

Marina Berberović, članica Upravnog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK kazala je kako se s Vladom HNK već dugo vodi bitka za veća prava ljekara.

"Nismo dobili ni to prvo pravo, otvaranje svojih pregovora. Pozivaju nas da sjednemo za isti stol sa svim drugim sindikatima, a znaju od početka da to nije prihvatljiva opcija za nas. Idući korak je generalni štrajk i nećemo stati dok ne izborimo svoja prava", kazala je Berberović, napominjući da sve institucije i dalje rade i da se hitni slučajevi zbrinjavaju.