Zbog posljednjih događaja
653

Stotine građana na protestima u Goraždu poručili: Ne damo Ginex

E. A.
(Foto: E. A./Klix.ba)
U Goraždu je održana mirna protestna šetnja u znak podrške radnicima Ginexa. Nekoliko stotina građana krenulo je sa Trga branilaca grada prema industrijskoj zoni Pobjeda, noseći transparente na kojima je ispisano "Ne damo goraždanski Ginex", "Borimo se za bolje sutra naše djece".

Goraždani su u ogromnom broju izašli na proteste ogorčeni posljednjim dešavanjima oko ovog privrednog društva i pokušajima smjene uprave, odnosno direktorice društva.

Podsjetimo da je situacija u ovom, jednom od najuspješnijih privrednih društava, kulminirala u petak uvečer nakon što je Vlada FBIH na hitnoj, telefonskoj sjednici donijela odluku kojom daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva "UNIS Ginex" d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, što uključuje i direktoricu Muneveru Fočo.

Uslijedile su burne reakcije i protesti radnika koji su zahtjevali poništenje odluke, nakon čega je Nadzorni odbor Ginexa izdao obavijest da se odgađa postupanje prema Odluci Vlade FBIH dok se ne obave razgovori sa sindikatom i Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, s ciljem postizanja kompromisa.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pozvao je na sastanak u Sarajevo predstavnike sindikata goraždanskog Ginexa. Nezvanično saznajemo da je sastanak koji je trebao biti u 17 sati odgođen jer su sindikati poručili da niko neće doći u Sarajevo.

Poruke sa skupa u Goraždu je da će, ukoliko dođe do smjene, biti obustavljena proizvodnja, te da u tom slučaju, isti dan prestaje sa radom kompletna namjenska industrija u BIH.

Novi protesti najavljeni su i za narednu sedmicu.