Protiv Gutića
36

Stotine članova SDA na skupu u Gradačcu dalo podršku Kukićevoj struji

Klix.ba
Stotine članova SDA u Gradačcu sinoć se okupilo s ciljem podrške predsjedniku Općinskog odbora SDA u ovom gradu Huseinu Topčagiću koji obnaša funkciju ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Povod ovog okupljanja je odluka povjerenika Kantonalnog odbora SDA u TK Amira Fazlića o uvođenju povjereništva u OO SDA Gradačac.

Članovi SDA poručili su da daju podršku legalno izabranim organima stranke u nastavku njihovog rada te pozvali Predsjedništvo SDA da sve vrati na prvobitno stanje, prije uvođenja povjereništva u KO SDA TK i OO SDA Gradačac.

Poručuju da su prethodni događaji načinili veliku štetu ugledu SDA i unijeli pometnju i smutnju u njihovom članstvu.

Predsjednik OO SDA Gradačac i ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić u svom obraćanju građanima rekao je da je KO SDA TK na dan uvođenja povjereništva u ovaj KO bio najstabilniji u BiH.

"Riješeni su nagomilani problemi na području TK, koje nije rješavao samo bivši premijer TK Bego Gutić, već kompletna Vlada TK. Uspjesi u Tuzlanskom kantonu su također postignuti zahvaljujući skupštinskim zastupnicima te zaslugom politike SDA TK, predvođene Mirsadom Kukićem", kazao je Topčagić.

Rekao je da je u subotu od 16 zastupnika SDA za smjenu Vlade TK s Begom Gutićem na čelu glasalo 13 zastupnika ove stranke.

Kazao je da su oni koji su nagovorili predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se uvede povjereništvo u KO SDA i općinske odbore slagali da imaju većinu u Skupštini TK i Vladi TK.

"Nova vlada nije više 'društvo jednog lica', nego Vlada koja s novim premijerom poručuje da ima fiskalnu stabilnost i sve potrebne parametre da TK funkcioniše u punom kapacitetu", poručio je Topčagić.

Istakao je da su on i aktuelni premijer TK Jakub Suljkanović isključeni iz SDA na press konferenciji povjereništva KO SDA TK, naglasivši da još uvijek nije dobio nikakav zvaničan dokument od viših organa stranke, kako bi to trebalo proceduralno prema Statutu SDA.

Ocijenio je da njegovo isključenje iz stranke nije u skladu sa statutom te pozvao sve prisutne članove SDA da nastave raditi u okviru ove stranke i poručio da im stoji na raspolaganju.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Gradačac Elvedin Hrnčić poručio je u svom obraćanju da Klub vijećnika ove stranke treba ostati jedinstven i raditi unutra SDA i da Husein Topčagić treba ostati u SDA.

S ovog skupa u Gradačcu poslana je jasna poruka rukovodstva OO SDA Gradačac da oni ne priznaju povjereništvo koje je uvedeno mimo statuta te će izabrani organi stranke nastaviti raditi.

Smatraju da je odluka o uvođenju povjereništva u OO SDA Gradačac nepotrebna i da je iskorištena radi ličnih interesa unutar SDA.