|

Stop raku grlića maternice: Visoka stopa smrtnosti u našoj zemlji odnosu na Evropu

Stop raku grlića maternice: Visoka stopa smrtnosti u našoj zemlji odnosu na Evropu
113
F
FENA
22.1.2020. u 14:51
10
komentara
113

dijeljenja
1/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
2/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
3/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
4/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
5/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
6/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
7/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
8/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
9/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
10/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
11/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
12/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
13/13 Foto: D. Ć./Klix.ba
Stručnjaci iz javnog i privatnog sektora apelirali su na žene posebno u reproduktivnoj dobi da redovno odlaze na ginekološke preglede i redovno rade PAPA test, kojim je moguće na vrijeme otkriti promjene u ćelijama grlića maternice.
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav istaknula je na konferenciji za novinare da je rano otkrivanje tih promjena u ćelijama prvi korak u zaustavljanju mogućeg karcinoma.

Pojašnjava da se radi o preventabilnom karcinomu, redovnim pregledima i skriningom karcinom grlića maternice može se otkriti u ranoj fazi kad se može izliječiti.

Direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS Midhat Kurtović precizira da su, zahvaljujući tom zavodu, ali i privatnom sektoru, uspjeli da izliječe mnogo žena koje imaju problema s tom bolešću.

Rečeno je da je većini slučajeva uzročnik karcinoma grlića maternice humani papiloma virus (HPV), a vakcina bitna preventivna mjera.

Programska analitičarka za seksualno i reproduktivno zdravlje i mlade u Populacijskom fondu UN-a Enida Imamović kaže da, nažalost, Bosna i Hercegovina još nema program HPV vakcinacije.

"Stoga će se Populacijski fond UN-a nastaviti zalagati za uvođenje HPV vakcine u program vakcinacije u BiH. Moramo započeti ozbiljno raditi na tome, da svaki dan u godini razmišljamo i pronalazimo načine kako da u cijeloj BiH implementiramo ono što je u mnogim državama u svijetu već dalo određene rezultate", kazala je.

Alma Kadić iz Ministarstva zdravstva KS napomenula je da je, u cilju prevencije tog karcinoma i razvijanja svijesti o tom problemu, poslije duže vremena to ministarstvo ponovno pokrenulo projekt skrininga karcinoma grlića maternice s HPV tipizacijom, a implementator je Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

I ginekolog iz privatnog sektora Taib Delić, na osnovu svog iskustva, ukazao je na važnost podizanja svijesti o neophodnosti preventivnih pregleda.

Statistika pokazuje da je u FBiH još visoka stopa smrtnosti od karcinoma grlića maternice, u odnosu na evropski prosjek.

U Evropskoj sedmici svjesnosti o karcinomu grlića maternice (od 20. do 26. januara) ovdašnji stručnjaci iz javnog i privatnog sektora razgovarali su, na stručnom skupu u Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS, o tom javno zdravstvenom problemu. Moto je "Stop raku grlića maternice".
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...